Гіперлокальні кореспонденти Суспільне Черкаси у Каневі, Золотоноші та Умані: хто вони

Гіперлокальні кореспонденти Суспільне Черкаси у Каневі, Золотоноші та Умані: хто вони

3 січ. 2024

Більше новин та історій з громад — Суспільне Черкаси розпочинає співпрацю із гіперлокальними кореспондентами у трьох містах області. У Каневі до команди Суспільного долучився Роман Назаренко, у Золотоноші — Віта Кавун, в Умані — Людмила Трум. Розповідаємо, хто вони, і над чим працюватимуть. 

Читайте також: Інтерв’ю з усієї країни у «Суспільне. Спротив»: добірка за грудень

Роман Назаренко за фахом режисер документального кіно: до 2020 року знімав у Сєвєродонецьку, Лисичанську і Рубіжному. У своїй роботі керувався бажанням розібратися у причинах війни. Одночасно працював журналістом-фрілансером у Сєвєродонецьку. Знімав документальні репортажі про військовослужбовців, волонтерів, біженців та місцевих жителів. Мав можливість ознайомитися з роботою медіа та органів самоврядування в Естонії. У Каневі створив медіаплатформу й викладав у коледжі культури і мистецтв.

«Мені подобається, що Суспільне створене за принципами європейських мовників і не залежить від влади і бізнесу.  Я був у Естонії на суспільному мовнику і знаю, як він працює. Мені дуже сподобалася Естонія. Це комфортна для життя країна, і я буду працювати над тим, щоб Україна була такою ж відкритою демократичною комфортною державою для своїх громадян. Головна моя теза у роботі: “у Європі українцям варто запозичувати цінності, досвід і переносити їх на наш лад”», — говорить Роман Назаренко.

Медійник каже, у журналістиці його цікавлять різні грані життя громад — і політичні, і культурні.

«У Канівській громаді зараз триває політичний конфлікт між мером і групою депутатів, які протягом 2023 року не ходили на сесії. У зв’язку з цим сесії не відбуваються, не можна затвердити бюджет і спрямувати гроші на різні виплати, у тому числі на Збройні сили. Наразі (станом на 25 грудня — ред.) громада залишилися без затвердженого бюджету на 2024 рік. Треба висвітлити цей конфлікт, щоб громада розуміла його причини й шукала шляхи розв’язанням проблеми, — анонсує журналіст. — Хочу зробити матеріал про те, як працюють заклади культури під час війни, адже культура — це важлива галузь, яка впливає на розвиток громади».

Також Роман розповідатиме історії тих, хто після повномасштабного вторгнення приїхав у Канів і хоче адаптуватися на новому місці, реалізувати себе, змінювати життя на краще. У роботі на Суспільне Черкаси ставить собі за мету висвітлювати суспільно важливі події та сприяти тому, щоб місцева громада була зацікавлена читати платформи Суспільного і розуміла різницю між суспільним мовником та комерційним телебаченням. 

Читайте також: Як все починалося. NewsHouse 2.0 — місце сили служби новин Суспільного

Віта Кавун вивчала журналістику в Черкаському національному університеті імені Богдана Хмельницького, має досвід роботи в районній газеті Золотоніщини. У вільний час любить читати книги і дивитися фільми.

«Хотілося відкрити щось нове для себе, згадати телевізійний досвід, адже 8 років я маю справу здебільшого з пресою, на ТБ працювала недовго, коли була ще студенткою. Зацікавила можливість пройти навчання, поспілкуватися з колегами, — каже Віта Кавун. — Які цінності Суспільного близькі? Мабуть, найголовніше — це працювати для людей, тобто для українського суспільства, дотримуючись журналістських стандартів. Незалежність, об’єктивність — такі цінності теж приваблюють».

Віта зазначає, що її рідний Золотоніський район різноманітний і згуртований, люди працюють, щоб наблизити перемогу, тому вона хоче розповідати їхні історії всій країні.

«Золотоніський район — це майже 140 тисяч жителів. Тут розвиваються різноманітні галузі, зокрема агропромисловий комплекс. Хочеться розповісти більше про успіхи окремих людей і цілі колективи. Нині, у війну, Золотоніщина живе, волонтерить, підтримує Збройні сили України. Проблеми? Якщо це буде потрібно людям і ці проблеми можна буде розв’язати через висвітлення на Суспільному — про них будемо обов’язково говорити», — анонсує гіперлокальна кореспондентка Суспільного.

Своїм завданням Віта Кавун бачить насамперед вчасне виконання редакційних завдань  і якісну роботу з місцевою інформацією.

Читайте також: Радіо Культура — безпечний простір для всіх, хто цікавиться культурою

Людмила Трум за освітою логопед-дефектолог й має кваліфікацію викладача університетів та вищих навчальних закладів. Під час навчання вела програму про життя студентів, спробувала себе у ролі журналістки уманської телекомпанії. Спочатку  працювала редакторкою, потім опанувала ще й навички відеооператора та монтажера.

«У зв’язку з роботою дуже часто звертаєш увагу на те, як інші телеканали висвітлюють ті чи інші новини, як змонтовані сюжети, як подана інформація. Дуже часто у соцмережах натрапляла на матеріали Суспільного, які мають свою подачу», — каже Людмила Трум.

Людмила розповіла, що після того, як дізналася, що Суспільне розширює свою гіперлокальну мережу та буде  зустріч в Умані, — вирішила також спробувати. 

«Це чудова можливість поглибити свої знання у сфері журналістики та навчатись робити якісні й цікаві новини. Виклики сьогодення диктують нам нові вимоги висвітлення подій — актуальність, наповненість, лаконічність. Все це є у Суспільного», — переконана гіперлокальна кореспондентка.

Уманська громада віддалена від Черкас, у ній чимало подій та історій, які заслуговують, щоб про них довідалося більше людей.

«В Умані багато переселенців, які, втративши все, зуміли не втратити надії та почати своє життя в нашому місті. Дуже потужна волонтерська спільнота, яка підтримує та допомагає як військовим, так і переселенцям. Думаю, з Суспільним про проблеми та досягнення громади буде можливість розповісти ширшій аудиторії», — каже Людмила Трум.

Людмила зізнається: трохи хвилювалася, коли її відібрали для навчання з універсальної журналістики, але як познайомилася з командою Суспільного — хвилювання зникло.

«Коли мене відібрали для навчання на посаду кореспондента Суспільного, були змішані відчуття, адже з однієї сторони — радість від того, що я вже маю достатньо досвіду, аби стати частиною Суспільного, з іншої — невеликий страх, адже потрібно не лише поєднувати з ще однією роботою, а й робити все в декілька разів якісніше, оперативніше та доступніше. Після безкоштовного навчання Суспільного, яке проходило в максимально легкій та дружній атмосфері, зрозуміла, що все “не так страшно”. Суспільне — це інший рівень журналістики, це кращі можливості та більші перспективи, тому варто спробувати», — переконана Людмила Трум.

Читайте також: Дмитро Хоркін: «Створюємо контент, який досягає аудиторії різними шляхами дистрибуції»

Всі матеріали гіперлокальних кореспондентів можна дивитись на платформах Суспільне Черкаси:

Телетрансляцію Суспільне Черкаси та радіоефір Українського Радіо Черкас онлайн шукайте на сайті філії.

Суспільне Мовлення — незалежна медіакомпанія з потужним охопленням на всіх платформах: телеканали Перший, Суспільне Новини, Суспільне Культура, Суспільне Спорт та національна мережа місцевих каналів; радіостанції Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, Радіоточка. Лише перевірені новини читайте на сайті suspilne.media, на національних і місцевих діджитал-платформах. Ми мовимо мовами нацспільнот, представляємо Україну на Євробаченні, розвиваємо дитячий ресурс «Бробакс», навчаємо медіаспільноту в Академії Суспільного Мовлення. Маємо Суспільне Медіатеку — платформу унікальних відео та аудіо Суспільного від 1950-х і до сьогодні. Захищаємо свободи в Україні.

* Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Данією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, стійкому та підзвітному багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає на потреби громадян, та розширює можливості громад.