«Маємо забути про власне его, про статок», — захисник України в інтерв’ю Суспільне Черкаси

«Маємо забути про власне его, про статок», — захисник України в інтерв’ю Суспільне Черкаси

2 січ. 2024

Азовець Кирило Беркаль захищає Україну вже 10 років. Початок широкомасштабного вторгнення зустрів на заводі Ілліча у Маріуполі, потім були Азовсталь, полон і повернення на службу. Зараз він тренує командирів 3-ї штурмової бригади. Про перші дні боїв у Маріуполі, про пропаганду і полон, про організацію сильних бойових підрозділів — дивіться в інтерв’ю Суспільне Черкаси. Такі інтерв’ю кореспонденти Суспільного записують для всеукраїнського проєкту «Суспільне. Спротив» та ютуб-каналів філій. Читати інтерв’ю можна на сайті Суспільне Новини.

Читайте також: Інтерв’ю з усієї країни у «Суспільне. Спротив»: добірка за грудень

«До 2014 року був цивільним: я мешкав в Таїланді, розвивав свій бізнес, насолоджувався життям. Але у 2014 після перших втрат зрозумів — немає тих, хто це потягне, і треба тягнути це самому. Я знав, що буде війна. В АТО було по-іншому все», —  згадує Кирило Беркаль.

У Маріуполі, за словами захисника, був втрачений час для організації логістики на випадок облоги міста, підрозділи навіть не пустили (до широкомасштабного вторгнення ред.) на території підприємств, щоб провести розвідку і підготувати бази. Перші 62 дні боїв були без сну, рятували цивільних і будували оборону в тих умовах, що мали. Це було схоже на чистилище. Коли Кирило, за наказом, здавався в полон, розумів, що росіянам вірити не можна. Розповідає: «З мішком на голові, і в скрученому стані, вони люблять тримати годинами на колінах, "зірочкою" — страшні речі там відбуваються. Я думав, що сама страшна річ для мене була, коли мене п’ять годин протримали на колінах без можливості встати і поворухнутися. Ні — це був тільки початок... І в Донецькому СІЗО і в вʼязницях росії — там страшні речі кояться».

Кирило Беркаль наголошує, що ми маємо бути об’єднаними, щоб подолати ворога, тільки так можна перемогти.

«Після повернення з полону у мене спочатку короткий час була ейфорія, що знову на рідній землі, живий. Я побачив суспільство, українську націю, побачив рекламу цивільних підприємств, яка виглядала, як реклама якогось Вест-Пойнта, сил спецоперацій, на той момент я побачив консолідоване суспільство, — наголошує захисник. Зараз ми маємо підтримувати цей стан, забути про власне его, про власний статок. Бо як вони (росіяни — ред) переможуть, у нас нічого не буде: знову повністю підмінять нам історію, змусять дітей ненавидіти своїх батьків, заставлять нас ненавидіти наше коріння. Нав’яжуть нову історію і ми будемо в це ще 100 років вірити, до наступного повстання».

Як готують воїнів штурмових бригад «Азову», що треба змінювати в українській армії, чому варто насамперед виховувати офіцерів, які дбатимуть про людей, а не про обладнання, та які військові спеціальності потрібні для перемоги  дивіться у відео.

Суспільне Мовлення — незалежна медіакомпанія з потужним охопленням на всіх платформах: телеканали Перший, Суспільне Новини, Суспільне Культура, Суспільне Спорт та національна мережа місцевих каналів; радіостанції Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, Радіоточка. Лише перевірені новини читайте на сайті suspilne.media, на національних і місцевих діджитал-платформах. Ми мовимо мовами нацспільнот, представляємо Україну на Євробаченні, розвиваємо дитячий ресурс «Бробакс», навчаємо медіаспільноту в Академії Суспільного Мовлення. Маємо Суспільне Медіатеку — платформу унікальних відео та аудіо Суспільного від 1950-х і до сьогодні. Захищаємо свободи в Україні.

Оперативні та перевірені новини про Черкаси та область — на цифрових платформах: 

Телетрансляцію Суспільне Черкаси та радіоефір Українського Радіо Черкас онлайн шукайте на сайті філії.