«Це зруйнувала росія» — документальний проєкт Суспільного про масштаб руйнувань Одеси

«Це зруйнувала росія» — документальний проєкт Суспільного про масштаб руйнувань Одеси

28 гру. 2023

На ютуб-каналі Суспільне Одеса вийшов документальний проєкт «Це зруйнувала росія», який показує масштаб збитків та руйнувань Одеси від російських ракетних атак, а також темпи відновлення понівечених снарядами будівель. На місцевих каналах Суспільного, зокрема Суспільне Черкаси, та каналі Суспільне Новини проєкт вийде у суботу, 30 грудня, о 17:40 у програмі «Суспільне. Спротив».

Читайте також: Воєнні виклики для медійників півдня України: конференція за участі Суспільне Одеса

«Наш документальний проєкт — це не лише фіксація злочинів росії, не лише картинка понівечених пам’яток Одеси. Це також й історія незламності людей. Історія тих, хто вижив під нічними ударами і вже на ранок вийшов розбирати завали власного будинку і планувати відновлення. Ми довго обирали, які саме місця показати в Одесі після атак. У кінцевий список потрапило 7 місць. Що з ними зараз? На це питання ми й відповідаємо в нашому матеріалі»,— каже ведучий проєкту Віталій Гарнов.

Через місяць, три чи навіть пів року після ударів багато з понівечених будівель міста так і залишаються у руїнах. Команда Суспільне Одеса відвідала Спасо-Преображенський собор та художній музей, проспект Шевченка, побували поряд зі зруйнованим гіпермаркетом, поспілкувалися з мешканцями будинку, який пошкодило ракетою.

На фото — оператор Сергій Романенко під час зйомок на проспекті Шевченка

«Ми хотіли показати ту моторошну частину життя Одеси, про яку більшість пам’ятає тільки на наступний день після атаки. А ті будівлі й досі скелетами стоять у різних частинах міста, і, що ще досить страшно, більшість з них, швидше за все, так і не відновлять», — розповідає одна з авторок ідеї проєкту Ілона Якимюк.  

Над проєктом працювали:

  • Ілона Якимюк, авторка ідеї, режисерка, 
  • Віталій Гарнов, автор, кореспондент, 
  • Сергій Романенко, оператор-постановник, 
  • Юрій Сисоєв, оператор,
  • Маргарита  Шаткіна, фахівчиня з монтажу й оформлення.

Суспільне Мовлення — незалежна медіакомпанія з потужним охопленням на всіх платформах: телеканали Перший, Суспільне Новини, Суспільне Культура, Суспільне Спорт і національна мережа місцевих каналів; радіостанції Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, Радіоточка. Лише перевірені новини читайте на сайті suspilne.media, на національних і місцевих діджитал-платформах. Ми мовимо мовами нацспільнот, представляємо Україну на Євробаченні, розвиваємо дитячий ресурс «Бробакс», навчаємо медіаспільноту в Академії Суспільного Мовлення. Маємо Суспільне Медіатеку — платформу унікальних відео та аудіо Суспільного від 1950-х і до сьогодні. Захищаємо свободи в Україні.