У команді Суспільне Черкаси почали працювати гіперлокальні кореспонденти

У команді Суспільне Черкаси почали працювати гіперлокальні кореспонденти

28 гру. 2023

Суспільне Мовлення розбудовує мережу журналістів у громадах України. Із 20 грудня до команди Суспільне Черкаси приєднались три гіперлокальних кореспонденти: Роман Назаренко з Канева, Віта Кавун із Золотоноші та Людмила Трум із Умані. Їх обрали з-поміж учасників навчання мультимедійної журналістики в Академії Суспільного Мовлення. Заявки на навчання майбутні кореспонденти подавали під час поїздок Суспільного у 32 громади Рівненщини, Одещини, Черкащини, Полтавщини та Дніпропетровщини. У Черкаській області Суспільне відвідало шість громад — Уманську, Звенигородську, Шполянську, Канівську, Золотоніську та Корсунь-Шевченківську.

«Усі кореспонденти невдовзі отримають мобільний журналістський комплект техніки для роботи, яка дозволить працювати оперативно та в різних умовах, — сказав Артем Шелковий, генпродюсер регіонального мовлення Суспільного. — Пілотний проєкт гіперлокальної мережі у Чернігівській, Сумській та Харківській областях, який ми разом з командою розбудовували у 2021-2022 роках, продемонстрував, як впливає на якість роботи кореспондентів знання та розуміння стандартів роботи Суспільного. Саме тому гіперлокальні журналісти — штатні працівники філій. Місцеві команди координуватимуть їхню роботу».

Читайте також: Жителі громад розповіли про навчання мультимедійної журналістики від Суспільного

Кореспондентів обирали, аналізуючи їхній досвід і те, як вони проявили себе під час виконання завдань курсу. Важливим критерієм відбору стало і географічне розташування громади, де працюватиме кореспондент. У пріоритеті були віддалені від обласних центрів міста й села. Так Суспільне зможе показувати життя цих громад та їхніх жителів більш оперативно та повно. 

«Обирати кореспондентів було нелегко. З Черкаської області ми отримали 72 заявки на навчання мультимедійної журналістики, з них обрали 12 людей, яких запросили взяти участь в чотиритижневому лекційно-практичному курсі. Хтось краще проявив себе у фоторепортажі, хтось — у написанні статті, а комусь краще вдалося підготувати сюжет. Тому враховували активність учасників під час навчань, їхній журналістський досвід, мотивацію. Сподіваюсь, що ми спрацюємося з нашими гіперлокальними кореспондентами і станемо корисними одне одному. Тепер ми зможемо оперативно інформувати про події в громадах, що особливо важливо під час війни, і зможемо знайти більше історій про людей, побачити місто очима його жителів, глибше і без прикрас. Для Суспільного важливо мати якісний діалог з громадами», — зазначає шеф-редакторка центрального хабу Суспільного та Суспільне Черкаси Ніна Волощук.

Координувати роботу гіперлокальних кореспондентів буде редакторка Суспільне Черкаси Тетяна Рева.

«З-поміж усіх охочих стати кореспондентом своєї громади на Черкащині, ми обрали трьох. Саме вони були активними під час навчання і подали найкращі підсумкові сюжети. Тепер очікуємо ще більшої активності та професійності вже під час роботи кореспондентами Суспільного, — каже редакторка Суспільне Черкаси Тетяна Рева. Завдань на прийдешній рік чимало. Ми ще раз поспілкуємося у нас в офісі, познайомимо наших нових колег із роботою відділів, вчитимемо зніманню на телефон. Надалі плануємо щотижневі координаційні зустрічі, де будемо обмінюватися темами, узгоджувати роботу, вирішувати питання, радити та допомагати. Сподіваюся, що створення гіперлокальної мережі  допоможе розвитку незалежної журналістики у громадах».

Читайте також: Проєкт Українського Радіо «Не зламані війною» вийшов на подкаст-платформах

Всі матеріали гіперлокальних кореспондентів можна дивитись на платформах Суспільне Черкаси:

Телетрансляцію Суспільне Черкаси та радіоефір Українського Радіо Черкас онлайн шукайте на сайті філії.

Суспільне Мовлення — незалежна медіакомпанія з потужним охопленням на всіх платформах: телеканали Перший, Суспільне Новини, Суспільне Культура, Суспільне Спорт та національна мережа місцевих каналів; радіостанції Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, Радіоточка. Лише перевірені новини читайте на сайті suspilne.media, на національних і місцевих діджитал-платформах. Ми мовимо мовами нацспільнот, представляємо Україну на Євробаченні, розвиваємо дитячий ресурс «Бробакс», навчаємо медіаспільноту в Академії Суспільного Мовлення. Маємо Суспільне Медіатеку — платформу унікальних відео та аудіо Суспільного від 1950-х і до сьогодні. Захищаємо свободи в Україні.

* Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Данією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, стійкому та підзвітному багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає на потреби громадян, та розширює можливості громад.