«Смерічка» — документальний проєкт про легендарний ансамбль покажуть на Суспільне Черкаси

«Смерічка» — документальний проєкт про легендарний ансамбль покажуть на Суспільне Черкаси

27 гру. 2023

28 грудня о 22:00 на місцевих каналах Суспільного Мовлення (Суспільне Черкаси, Суспільне Кропивницький, Суспільне Хмельницький, Суспільне Вінниця тощо) дивіться телепрем’єру документального проєкту Суспільне Чернівці «Смерічка» — про легендарний вокально-інструментальний ансамбль із Вижниці.

Читайте також: Наважилися у радянський час популяризувати українську пісню, — авторка фільму Суспільного про «Смерічку»

Ансамбль «Смерічка» підхопив європейську хвилю біґ-біту в 1966 році й першим почав поєднувати тогочасні ритми, гармонію попрок-музики та елементів джазу з народним гуцульським, буковинським, загальноукраїнським мелосом і фольклором, створивши власний стиль. 

«Я хотіла розповісти про пісні, які слухаю сама дорогою додому. Мені хотілося показати, як гурт із Вижниці в радянський час зумів зробити українську пісню популярною. Розповісти про засновника "Смерічки" Левка Дутківського, який запросив до ансамблю Назарія Яремчука та Василя Зінкевича. Дутківський писав пісні, власноруч змайстрував електрогітари й сам вчив учасників гри на інструментах», — каже одна з авторок фільму «Смерічка» Марина Буличева.

«Смерічка» починала із каверів на «Бітлз» та «Роллінг стоунз». Через це місцеві комсомольці називали музикантів буржуазними бандитами. Загалом радянська влада боялася популярності «Смерічки», проте все ж запросила гурт на «Пісню року» до москви. 50 років тому на цьому концерті зала аплодувала так довго, що ведучій довелося зупиняти оплески. Гурт був настільки відомим, що одного разу на їхній концерт крізь натовп шанувальників не міг потрапити Володимир Івасюк.

Спогадами про «Смерічку» у документальному проєкті Суспільного поділяться учасники гурту, а історикиня проаналізує, в чому полягав феномен ансамблю. 

«Команда Суспільне Чернівці використала у проєкті легендарні архівні кадри, правдиві аудіозаписи тих, хто формував цілий пласт української культури та впливав на світогляд не одного покоління українців. Адже через майже 30 років після того, як гурт припинив діяльність, ми досі співаємо та слухаємо їхні пісні. Проєкт дозволить глядачам зазирнути за лаштунки діяльності легендарної “Смерічки”, проаналізувати, чому цей гурт став таким популярним, і вчергове насолодитися їхньою творчістю», — розповів Максим Волошин, продюсер з виробництва західного хабу Суспільного.

На прикладі історії гурту «Смерічка» команда Суспільне Чернівці розповідає загалом про українську музику та її розвиток в радянський час.

Над фільмом працювали Марина Буличева, Володимир Мороз та Дмитро Сторож. Він доступний для перегляду на ютуб-каналі Суспільне Чернівці. 

Суспільне Мовлення — незалежна медіакомпанія з потужним охопленням на всіх платформах: телеканали Перший, Суспільне Новини, Суспільне Культура, Суспільне Спорт та національна мережа місцевих каналів; радіостанції Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, Радіоточка. Лише перевірені новини читайте на сайті suspilne.media, на національних і місцевих діджитал-платформах. Ми мовимо мовами нацспільнот, представляємо Україну на Євробаченні, розвиваємо дитячий ресурс «Бробакс», навчаємо медіаспільноту в Академії Суспільного Мовлення. Маємо Суспільне Медіатеку — платформу унікальних відео та аудіо Суспільного від 1950-х і до сьогодні. Захищаємо свободи в Україні.

Оперативні та перевірені новини про Черкаси та область — на цифрових платформах: 

Телетрансляцію Суспільне Черкаси та радіоефір Українського Радіо Черкас онлайн шукайте на сайті філії.