Проєкт Українського Радіо «Не зламані війною» вийшов на подкаст-платформах

Проєкт Українського Радіо «Не зламані війною» вийшов на подкаст-платформах

26 гру. 2023

25 грудня проєкт Українського Радіо «Не зламані війною» про людей, життя яких змінила війна, вийшов у форматі подкасту. Тепер його можна слухати на всіх подкаст-платформах, епізоди з’являтимуться щотижня.

Слухачі почують двадцять історій українців, які зазнали втрат через війну, але знайшли сили жити далі й можуть стати прикладом для інших. Це історія чоловіка, який був на вокзалі в Краматорську, коли туди влучила «Точка У». Історія дівчинки з Маріуполя, в будинок якої «прилетіло». Вона разом із батьками й сестричкою просиділа 12 днів у підвалі, а коли родина спробувала виїхати, то потрапила на фільтрацію і тато від пережитого помер. Це історії медиків із передової та військових, які дістали важкі поранення.

«Герої подкасту — зовсім різні українці, яких об’єднує досвід війни. Люди з Маріуполя, Краматорська, Бородянки та Бучі, які пережили окупацію, бомбардування, фільтрацію та змогли вижити. Це волонтер, військовий медик, ветеран, журналісти, а також жінки, які чекають на повернення своїх чоловіків з фронту, які допомагають їм пройти реабілітацію. Це діти й дорослі, яким знайомий досвід незаконної депортації. Це люди, які втратили своїх рідних, свій дім, але знайшли своє місце та свою роль у зміненому житті. Знайшли нові сенси. Війна змінила всіх нас безповоротно, змінила наше життя. Але війна — це реальність, в якій ми живемо. І надзавдання сьогодні — не зламатися психологічно, — розповідає авторка проєкту Марія Лебедєва. — Так сталося, що тепер знання з психології, самоосвіта, потрібні нам усім, щоби вижити. І програма саме про це. З одного боку, ми почуємо історії людей, їхній важкий досвід. З іншого — як ці люди змогли адаптуватися, що саме допомогло кожному і кожній, в який спосіб знайшли для себе можливість прожити травматичний досвід і не зламатися. Головне, всі, хто слухає, впізна́ють себе в цих історіях. Дуже хотілося передати слухачам цей меседж: ви не одні. Те саме переживають багато людей. І можливо, ці історії зможуть мотивувати інших».

Читайте також: «Гай, Рожество!» — концерт-реконструкція до 100-річчя світової прем’єри «Щедрика»

Історії героїв коментують двоє психологів: американець Браян Робінсон і боснійка Августіна Рахманович, яка працює в громадській організації «Viva Zene», що допомагає постраждалим від війни жінкам. Обоє психологів мають великий досвід роботи із людьми, які постраждали внаслідок війни. У своїх коментарях вони діляться корисними порадами, допомагають краще зрозуміти та пояснити простими словами, як працює психіка людини під час травми, стресу, як можна спробувати допомогти собі та своєму оточенню. 

«Я захоплююсь українцями й дуже радий брати участь у такому проєкті. Дуже хотів би допомогти українцям і, сподіваюсь, те, чим я поділюся, стане в пригоді», — коментує психолог Браян Робінсон.

Марія Лебедєва каже, психологи наголошують на важливості допомоги: «Вони зробили акценти на головному: наш мозок сам шукає, як захистити психіку, як не дати зламатися. І кожна людина має право прожити свій травматичний досвід так, як вважає за потрібне, аби без шкоди для інших людей. Не варто в цьому процесі бути самому. Не важливо, що думають інші про те, як людина переживає свою травму, чи плаче, чи не плаче, скільки та як і на що реагує. Це особиста справа кожного. Але всім нам потрібно більше знати, як і чому працює психіка, як розпізнати певні сигнали та як діяти. В певному сенсі це є нашою незамінною бронею».

Програму створено за фінансової підтримки Європейського Союзу. Її зміст є виключно відповідальністю Національної суспільної телерадіокомпанії України й не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу.

Українське Радіо — найбільша FM-мережа та найпопулярніше розмовне радіо України, флагманський канал Національної суспільної телерадіокомпанії України. У Києві мовить на частоті 105 FM. З усіма частотами Українського Радіо та лінками на соцмережі Суспільного в регіонах можна ознайомитися за посиланням. Українське Радіо також можна слухати в мобільному застосунку suspilne.radio, на сайті ukr.radio та в мобільному застосунку «Дія».