«У мене особисто мотивація не падає», — захисник України в інтерв’ю Суспільне Черкаси

«У мене особисто мотивація не падає», — захисник України в інтерв’ю Суспільне Черкаси

18 гру. 2023

Владиславу 24 роки, він захищає Україну в Третій окремій штурмовій бригаді ЗСУ, один із перших розвідників штурмового батальйону. Воював під Києвом, звільняв Херсон і відстоював Бахмут. Про те, які військові історії розповідатиме своїм дітям, і якою, на його думку, є ідеальна підготовка новобранця та особливості розвідки боєм — дивіться в інтерв’ю Суспільне Черкаси. Такі інтерв’ю кореспонденти Суспільного записують для всеукраїнського проєкту «Суспільне. Спротив» та ютуб-каналів філій.

Читайте також: Кандидат у президенти США — російський пропагандист: нове розслідування Суспільного

Владислав вже має чотири контузії, втрати побратимів, але мотивація боронити свою країну не зменшується, навіть коли бачить «просідання» тилу: «Бачимо, що тил наш “просідає”, інколи це зачіпає: “Як так, у нас тут таке несеться, а їм там однаково”. Але потім видихаєш і думаєш: “Ми тут, щоб ставати професіоналами і захищати свою історію, свою Україну”. У мене особисто мотивація не падає».

У Бахмуті, розповідає, воював 10 місяців, часто кілька діб без сну виконував завдання.

«Ми цілий день вивозили поранених, шукали, де наші машини з БК в місті загубились, доводили їх. В якийсь момент там переправу затопило, а БК треба перенести, а машина вже не поїде. І я пішов вбрід, — згадує Владислав. Думаю, зараз я через воду поношу, а це кінець листопада початок грудня був, потім приїду на штаб і мені скажуть: “Ну куди ти з мокрими ногами, лягай відпочивай”. Повертаюсь я в штаб, мені кажуть: “Там у хлопців проблеми на позиціях — бери своїх і йдіть їх підкріпіть”. Звісно, пішли. Перед цим ми ніч працювали, ще ніч простояли, під ранок вийшли звідти, приїхали в штаб. Думав, посплю. Ліг, закутався у спальний мішок і чую, як комбат каже комусь: “Ти їдеш зі мною, ти їдеш зі мною”. Я відчуваю, як він проходить біля мого спальника, я закутаний, він мене не бачить. Совість не дала мені спати далі, я таки прокинувся і ми поїхали з комбатом тримати передові позиції, бо там вже були проблеми з особовим складом, дуже щільні бої були. Я ще там день відстояв, отримав контузію, важку».

Своїм нащадкам розповість історії, після яких почав особливо цінувати життя, бо був за крок від смерті. Однією з таких історій захисник поділився і з нами: 

«Ми сиділи на позиціях, чекали виходу групи, і по нас почав працювати міномет. Я почув приліт ззаду, подивився — метрів 15 від нас. Думаю, треба глибше в окоп спуститись. Я піднімаюсь, щоб злізти нижче, поправляю спорядження і чую вихід у наш бік. Прибираю голову в окоп і просто в бруствер влітає міна. Якби я не опустив голови, то, мабуть, голову шукали б десь».

Що робить розвідка на передовій, якою зброєю воюють, чи йдуть зараз люди у Третю окрему штурмову бригаду ЗСУ, як навчають новобранців, які спеціальності найбільш потрібні та як у війську ставляться до російськомовних людей і демобілізації дивіться у відео.

Суспільне Мовлення — незалежна медіакомпанія з потужним охопленням на всіх платформах: телеканали Перший, Суспільне Новини, Суспільне Культура, Суспільне Спорт та національна мережа місцевих каналів; радіостанції Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, Радіоточка. Лише перевірені новини читайте на сайті suspilne.media, на національних і місцевих діджитал-платформах. Ми мовимо мовами нацспільнот, представляємо Україну на Євробаченні, розвиваємо дитячий ресурс «Бробакс», навчаємо медіаспільноту в Академії Суспільного Мовлення. Маємо Суспільне Медіатеку — платформу унікальних відео та аудіо Суспільного від 1950-х і до сьогодні. Захищаємо свободи в Україні.

Оперативні та перевірені новини про Черкаси та область — на цифрових платформах: 

Телетрансляцію Суспільне Черкаси та радіоефір Українського Радіо Черкас онлайн шукайте на сайті філії.