Реабілітація військових та ветеранів — другий випуск «Голосу Громад» на Суспільному

Реабілітація військових та ветеранів — другий випуск «Голосу Громад» на Суспільному

22 лис. 2023

23 листопада о 17:00 на місцевих каналах Суспільного Мовлення, зокрема Суспільне Черкаси, і 24 листопада о 17:00 на Суспільне Новини дивіться другий випуск телевізійного токшоу «Голос Громад» про виклики, досвід та успіхи громад України. Цього разу йтиметься про реабілітацію військовослужбовців та ветеранів: як вона відбувається у медичних закладах на прикладі Полтавщини, які методи реабілітації використовують і з якими проблемами стикаються військові під час реабілітації сьогодні.

Читайте також: Токшоу «Голос Громад» на Суспільному — перший випуск з Одещини

«На жаль, у нашій країні досі триває повномасштабна війна, і потреба у реабілітації зростає щодня. Ми бачимо, як заклади Полтавщини адаптуються і надають допомогу пораненим. У цій дискусії мали слово всі: і військові, і реабілітологиня, і представниця Національної служби здоров’я України. Тут можна почути про недоліки й переваги у сфері охорони здоров’я, з якими стикаються безпосередньо бійці, та які зміни потрібні, аби військовослужбовці швидше та краще відновлювалися і соціалізувалися», — говорить головна редакторка Суспільне Полтава Карина Москаленко.

Випуск знімала команда Суспільного у Миргороді. Гостями виїзної студії стали: 

  • Вікторія Мілютіна, директорка Північного міжрегіонального департаменту Національної служби здоров’я України;
  • Тетяна Вольвач, завідувачка відділення реабілітації хворих з порушенням опорно-рухового апарату КП «Обласна клінічна лікарня відновного лікування та діагностики з обласними центрами планування сім’ї та репродукції людини, медичної генетики Полтавської обласної ради»;
  • Павло Якімчук, військовослужбовець Збройних сил України;
  • Сергій Бульбаха, ветеран Збройних сил України.

Читайте також: Команда Суспільного відвідала громади Полтавщини

«Ще 10 років тому потрібно було починати активно впроваджувати зміни в усі суспільні системи, які у нас є зараз. У зволікань є велика ціна, — каже шеф-редакторка виїзних студій Суспільного Ольга Кутишенко. — Кожен із нас може зробити свій внесок в те, щоб ветерани і військовослужбовці мали достатню медичну та психологічну реабілітацію. Щоб суспільство розвивалось і було здатним гарантувати права і свободи всім громадянам»

Ведучі дискусій на Суспільному Світлана Стеценко та Віктор Дяченко з гостями проєкту та місцевими командами Суспільного з інших міст України з’ясовували, яка потреба у реабілітаційних закладах сьогодні, кого відправляють на реабілітацію за кордон та про підтримку пораненим військовим упродовж життя. 

«Це не військовослужбовцям потрібно адаптуватися в суспільстві. Це нам потрібно, щоб вони адаптувалися в цивільному житті. І реабілітація — це одна зі складових цього процесу. Як фізична, так і психологічна. До нашої дискусії доєдналися військовослужбовець ЗСУ та ветеран російсько-української війни. Обидва нині проходять реабілітацію, але мають різні досвіди. Їхні реальні історії стали основою цієї дискусії», — розповідає ведуча токшоу Світлана Стеценко.

Другий випуск токшоу Суспільного «Голос Громад» згодом можна буде дивитись і на ютуб-сторінці Суспільне Полтава.

Нагадаємо, регіональна команда Суспільного Мовлення відзняла випуски телевізійного токшоу про виклики, досвід та успіхи громад України у п’яти містах п’яти регіонів, де тривав пошук гіперлокальних кореспондентів, — на Рівненщині, Одещині, Черкащині, Полтавщині та Дніпропетровщині. 

Суспільне Мовлення — незалежна медіакомпанія з потужним охопленням на всіх платформах: телеканали Перший, Суспільне Новини, Суспільне Культура, Суспільне Спорт і національна мережа місцевих каналів; радіостанції Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, Радіоточка. Лише перевірені новини читайте на сайті suspilne.media, на національних і місцевих діджитал-платформах. Ми мовимо мовами нацспільнот, представляємо Україну на Євробаченні, розвиваємо дитячий ресурс «Бробакс», навчаємо медіаспільноту в Академії Суспільного Мовлення. Захищаємо свободи в Україні.

Оперативні та перевірені новини про Черкаси та область — на цифрових платформах: 

Телетрансляцію Суспільне Черкаси та радіоефір Українського Радіо Черкас онлайн шукайте на сайті філії.

* Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, стійкому та підзвітному багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає на потреби громадян, та розширює можливості громад.