Суспільне готує спецпрограму до 10-ї річниці Революції Гідності

Суспільне готує спецпрограму до 10-ї річниці Революції Гідності

21 лис. 2023

До Дня Гідності та Свободи, 21 листопада, а також 10-ї річниці Революції Гідності — однієї з переломних подій сучасної української історії — платформи Суспільного Мовлення підготували тематичну спецпрограму.

Зокрема показ документальних фільмів, прямі включення з головної площі України — Майдану Незалежності, також спілкування з учасниками подій Революції Гідності та радіоефіри, присвячені змінам, які сталися з українським суспільством й у світі після знакових подій 2013-2014 років.

Читайте також: «Голодомор. Літописці»: Суспільне презентує документальний серіал до 90-х роковин Голодомору

Перший канал Суспільного Мовлення

21 листопада з 18:00 до 00:00 у межах національного марафону «Єдині Новини» на Першому каналі Суспільного Мовлення говоритимуть про події Революції Гідності та те, як вони змінили Україну. Ведуча Анна Чередниченко працюватиме в студії, на Майдані — ведучий Євгеній Агарков. Зокрема до виїзної студії приходитимуть ті, хто був безпосередніми учасниками тих подій, й ті, хто опісля пішов на фронт.

Телеканал Суспільне Культура

З 7:00 до 9:00 на каналі Суспільне Культура, а також з 10:00 до 12:00 на місцевих каналах мовника, традиційно в ефірі дивіться ранковий проєкт «Перше шоу». У День Гідності та Свободи у програмі покажуть інтервʼю-екскурсію знаковими місцями Євромайдану у Києві від учасників подій.

Глядачів познайомлять з історією Любомири Кеплер — учасниці Євромайдану та одну з потерпілих у справі про розгін студентів 30 листопада 2013 року. Вона голодувала під час акції «Не злий Майдан!», нині плете сітки та кікімори для наших військових. Також в ефірі розкажуть про Сергія Колошу, учасника Євромайдану, одного з потерпілих у справі про розгін студентів 30 листопада 2013-го. З 2014-го він займається допомогою у справі розслідування злочинів Майдану, а також волонтерить у військовому шпиталі. 

О 20:00 дивіться документальний проєкт «Майдан. Шість літер нашої свободи». У фільмі зібрані спогади п’яти різних людей про події на Майдані. Серед них історії мами загиблого на Майдані Романа Гурика, кореспондента «Радіо Свобода» Андрія Дубчака, художника Олексія Сая, правозахисниці Саші Матвійчук, колишнього міліціонера, а нині регіонального представника Уповноваженого з прав людини ВРУ у Рівненській  області Андрія Преподобного.

«МАЙДАН. Шість літер нашої свободи» складається з шести глав. Кожна літера зі слова «майдан» є назвою глави, яка символізує тему, дотичну до подій Революції Гідності, спогади, якими діляться герої фільму.

О 21:00 на телеканалі Суспільне Культура покажуть документальний фільм «Жінки Майдану (Жіночі обличчя революції)». У фільмі йдеться про українських жінок на тлі найбільш драматичних подій новітньої історії України — Революції гідності.

Героїні фільму: Ірина Гурик (матір Героя Небесної Сотні Романа Гурика), Шура Рязанцева (активістка «Автомайдану»), Євгенія Янченко (волонтерка-медик, дружина сотника 42-ї сотні «Львівська Брама» Андрія Янченка), Діана Гербе (студентка, активістка «Євромайдану», дівчина Героя «Небесної сотні» Сергія Нігояна), Ольга Патлатенко (матір солдата внутрішніх військ).

Команда регіонального мовлення Суспільного готує низку матеріалів та історій до Дня гідності та свободи, які вийдуть в межах всеукраїнського інформаційного проєкту «Суспільне. Спротив». 

Заплановані включення кореспондентів Суспільного із Майдану Незалежності у Києві та з інших міст України, ефірні розмови із відомими учасниками Євромайдану, які зараз воюють в лавах Збройних силах України, та генеральним директором Національного меморіального комплексу Героїв Небесної Сотні — Музею Революції Гідності Ігорем Пошивайлом. 

Як у країнах Євросоюзу оцінюють європейський поступ України за минулі 10 років — дивіться у включеннях із Чехії та Польщі, про хід кримінальних проваджень — «справ Майдану» глядачам проєкту розкаже представник Генеральної прокуратури і адвокат родин Небесної сотні.

«Суспільне. Спротив» виходить вранці, вдень та ввечері на місцевих телеканалах Суспільного (Суспільне Львів, Суспільне Чернігів, Суспільне Полтава тощо) — із 7:00 до 10:00, з 12:00 до 16:00 та з 18:00 до 21:00.

О 16:40 дивіться на місцевих каналах Суспільного Мовлення документальний фільм «Майдан Гідності».

Українське Радіо

О 9:15 в ефірі Українського Радіо про 10 років Майдану говоритимуть з доктором соціологічних наук Олександром Стегнієм та режисером, учасником команди «Вавилон’13» Романом Любим. Також обговорять те, які зміни тоді відбулися з українським суспільством та у світі.

Об 11:07 долучайтеся до програми за участі Віктора Тарана, очільника Центру підготовки операторів БПЛА «КРУК», старшого офіцера ЗСУ, а також журналістки й медіаекспертки «Інституту масової інформації» Ірини Земляної. Гості розкажуть про те, як склалися долі тих, хто організував Євромайдан у 2013 році.

Радіо Промінь

О 9:40 в ефірі Радіо Промінь — розмова з Павлом Диканем, адвокатом родин Небесної Сотні: про теперішній стан розслідування злочинів влади Януковича.

О 10:20 — про події Майдану говоритимуть з Остапом Стасівим, учасником Євромайдану та одним із засновників ГО «Відкритий Університет Майдану», учасником російсько-української війни.

З 11:20 в ефірі Радіо Промінь разом з психологом говоритимуть про те, що таке «гідність», чим вона відрізняється від пихи та як її виховувати. Окрім цього, наступні гості ефіру розкажуть слухачам більше про LEGO-моделі українських пам’яток культури та новий містичний комікс про козаків-характерників.

Радіо Культура

О 13:07 в програмі «Час інтерв’ю» на Радіо Культура говоритимуть про вшанування пам’яті героїв Майдану та виклики щодо збереження культурної спадщини в умовах війни. Ведуча: Наталія Грабченко. Гість:  Ігор Пошивайло, директор Національного меморіального комплексу Героїв Небесної Сотні — Музею Революції Гідності.

О 15:07 в ефірі програма «Модуль Знань». Ведучий — Павло Вольвач. Точка відліку — Майдан. Гість — Володимир Тихий, режисер, учасник Революціі Гідності, лауреат Шевченківськоі премії.

О 14:07 — «Дві тисячі секунд класики». Добірка музичних творів, в яких втілена ідея боротьби.

З 16:07 до 18:00 у передачі «Це класика» слухачам представлять героїчні твори українських та європейських композиторів різних епох і стилів.

О 21:00 — Радіотеатр. На слухачів чекає радіоверсія від Надії Симчич «Ми, Майдан» — про події листопаду 2013 — лютого 2014 років. Радіоверсія підготовлена за виставою Київського театру «Колесо», режисерки-постановниці та народної артистки України Ірини Кліщевської.

Протягом дня також звучатиме тематична поезія: Юлія Мусаковська та Юлія Кропив’янська читатимуть власну поезію майданних часів.

Суспільне Мовлення — незалежна медіакомпанія з потужним охопленням на всіх платформах: телеканали Перший, Суспільне Новини, Суспільне Культура, Суспільне Спорт і національна мережа місцевих каналів; радіостанції Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, Радіоточка. Лише перевірені новини читайте на сайті suspilne.media, на національних і місцевих діджитал-платформах. Ми мовимо мовами нацспільнот, представляємо Україну на Євробаченні, розвиваємо дитячий ресурс «Бробакс», навчаємо медіаспільноту в Академії Суспільного Мовлення. Захищаємо свободи в Україні.