Прем’єра фільму «Голос спротиву» — як Суспільне вистояло на початку війни

Прем’єра фільму «Голос спротиву» — як Суспільне вистояло на початку війни

16 лис. 2023

16 листопада, у День працівників радіо, телебачення та зв’язку, Суспільне Мовлення представляє документальний фільм «Голос спротиву» — це історії команди Суспільного про те, як вдалося зберегти український суспільний мовник на початку повномасштабного вторгнення.

Фільм-спогад дивіться 16 листопада о 15:20 у межах всеукраїнського інформаційного проєкту «Суспільне. Спротив» на телеканалі Суспільне Новини та місцевих каналах Суспільного Мовлення.

Читайте також: Микола Чернотицький: Розбудовуємо Суспільне, щоб не було «новинних пустель»

Усі герої документального фільму — працівники Суспільного Мовлення, які брали участь в евакуації компанії та забезпечували роботу в перші місяці повномасштабного вторгнення. 

Продюсер проєкту Володимир Ладижець зазначає, що «Голос спротиву» — це спроба зберегти для самих учасників тих подій і для глядачів Суспільного пам’ять про період, який став для всіх великим випробуванням.

«Цей фільм своєї справжньої цінності набуде через певний час, коли спогади про пережите у перші дні/місяці повномасштабної війни призабудуться, нашаруються іншими подіями. Нам важливо було озвучити й показати те, якою ціною давалося команді Суспільного забезпечення мовлення у той складний період, як насправді по-героїчному повелися люди! Цей фільм про сильних людей, і про те, що сила людей у згуртованості та єдності, яку, виконуючи головну місію Суспільного Мовлення, продемонстрував наш колектив», — каже Володимир Ладижець.

За словами режисерки фільму Світлани Бойко, у фільмі зібрали інтерв’ю з ключовими учасниками релокації Суспільного та хроніку тих часів, яку відзняли самі працівники: «Це був нелегкий проєкт. Головна моя місія була зібрати інформацію по свіжій памʼяті для майбутніх поколінь. Найважче було залишати поза фільмом цікаву інформацію, бо все неможливо було вмістити через обмеження хронометражу. Я надіюсь, що в майбутньому Суспільне зробить великий фільм про журналістів, які в той час і зараз працюють в зоні бойових дій».

Читайте також: Світлана Остапа: Маємо гарантувати безпеку журналістів, які працюють в зоні бойових дій

Редакторка фільму Олександра Талабіра пригадує: під час зйомок особливо вразила історія директора департаменту безпеки Віталія Даценка, який разом з колегами переміщував працівників у безпечніше місце.

«Також особисто зачепила історія, яку розповідав Дмитро Хоркін (член правління Суспільного Мовлення — ред.). Як він вдивлявся в монітори камер під час прямих ефірів, знаючи, що його мати знаходиться в окупації в Гостомелі. При цьому він мав зберігати спокій в кадрі. Оці історії колег, коли вони своє особисте відсунули на другий план, тому що розуміли “хто, якщо не вони”, — дуже вразили».

Дмитро Хоркін, член правління Суспільного Мовлення

Марія Фрей, членкиня правління Суспільного Мовлення, відповідальна за новини та регіональне мовлення, відзначила, що працівники компанії — це люди-герої, які проробили надзвичайний шлях у збереженні мовлення від початку повномасштабної війни до сьогодні: «Я дуже тішуся, що ці всі люди продовжують з нами працювати, що вони не вигоріли, і бачать у собі сили працювати для суспільства і для Суспільного».

Суспільне Мовлення — незалежна медіакомпанія з потужним охопленням на всіх платформах: телеканали Перший, Суспільне Новини, Суспільне Культура, Суспільне Спорт і національна мережа місцевих каналів; радіостанції Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, Радіоточка. Лише перевірені новини читайте на сайті suspilne.media, на національних і місцевих діджитал-платформах. Ми мовимо мовами нацспільнот, представляємо Україну на Євробаченні, розвиваємо дитячий ресурс «Бробакс», навчаємо медіаспільноту в Академії Суспільного Мовлення. Захищаємо свободи в Україні.