Успішна реформа, заборона політизації новин — про Суспільне на Media Development Day

Успішна реформа, заборона політизації новин — про Суспільне на Media Development Day

25 сер. 2023

Суспільне відбулося, а заборона політизації новин стала однією з перших ключових змін, яку запровадили в медіакомпанії в перші роки реформи. Про це під час конференції Media Development Day заявив Зураб Аласанія, ексголова правління Суспільного, нині шеф-редактор зі стандартів мовлення, офіцер ЗСУ.

Він розповів, що в попередні роки влада, маніпулюючи бюджетним фінансуванням, намагалась тиснути на компанію, але Суспільне встояло перед цими викликами.

«У компанії не реагували на запити від влади на кшталт “зроби новину про це”. На приватних каналах подібне вирішувалося через власників. Хоча Суспільне не було і не є державною компанією, на неї намагалися впливати по-іншому, оскільки вона фінансується з державного бюджету. Як наслідок — влада прагнула змусити Суспільне висвітлювати те, що вважала за потрібне, значним зменшенням бюджету», — розповів Зураб Аласанія, ексголова правління Суспільного.

Читайте також: Зураб Аласанія: «Люди — це найкраще, що є на Суспільному»

Протягом понад шести років ухвалення Верховною Радою бюджету Суспільного стає одним із викликів для інституційної спроможності. Попри те, що законом гарантовано визначений рівень фінансування, 2018 року Суспільному запропонували погодитися на урізане наполовину фінансування: за словами Аласанії, урядовці пообіцяли виплатити другу половину грошей після надання звіту за пів року. Суспільне тоді не погодилося на таке очевидне порушення закону, проте бюджет мовника все одно зменшили. 

«Прогнози були невтішні, до кінця року організація могла не протягнути, — згадує Зураб. — Команда підготувала три бюджети: найпесимістичніший, з імовірними частковими доплатами, і повний. Виправдались найгірші очікування — не додали нічого, але завдяки розробленому заздалегідь плану вдалося вижити»

«Зараз влада говорить, що не знає, як підступитися до Суспільного. Це і є максимальною оцінкою того, що ми зробили», — вважає Зураб Аласанія.

Своєю чергою, Євген Заславський, виконавчий директор MDF, високо оцінив реформу Суспільного Мовлення: «2014-й — це був час складних рішень і дій. У нас було мало потужних реформаторів, у яких вдалася реформа. Я щиро вважаю реформу Суспільного вдалою і мені здається, що й суспільство так вважає».

У заході також взяли участь шеф-редакторка Суспільне Одеса Діана Зубар. Вона розповіла про молодь, яка рухає журналістику. Ведучий Суспільного Андрій Діхтяренко модерував панель, присвячену впливу регіональної журналістики під час війни.

Media Development Foundation — центр розвитку незалежних медіа в Україні. Створює комплексні програми для навчання і підтримки медійників на різних етапах кар’єри — від початківців до журналістів з досвідом понад 10 років.

Суспільне Мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали Перший, Суспільне Культура, супутниковий телеканал Суспільне Новини, радіостанції Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, а також національна мережа місцевих каналів. Новини про Україну та регіони читайте на сайті suspilne.media та діджитал-платформах

 Фото: Віта Віолет