Спецефір «Суспільне. Спротив» та історії тих, хто відстоює незалежність, — в телеефірі місцевих каналів Суспільного

Спецефір «Суспільне. Спротив» та історії тих, хто відстоює незалежність, — в телеефірі місцевих каналів Суспільного

23 сер. 2023

Українські атланти, які тримають небо, боронять землю та оберігають море — у День Незалежності України національна мережа місцевих каналів Суспільного Мовлення покаже спецефір всеукраїнського проєкту «Суспільне. Спротив» з виїзною студією у Чернівцях. Проєкт виходить щодня з 7:00 до 11:00, із 12:00 до 16:00 та з 17:00 до 21:00 на місцевих каналах Суспільного та супутниковому каналі Суспільне Новини. Крім цього, дивіться 24 серпня у телеефірі міжпрограмні проєкти регіональної команди Суспільного, зокрема історії воїнів «Захистити», розповіді українців різних професій «Моя незалежність» і тих, для кого надвисока «Ціна незалежності».

«Ми з вами — свідки історичних подій для України та її майбутнього, за яке платимо найвищу ціну. У День Незалежності покажемо, чим пишаємося, ким захоплюємося, поговоримо про здобутки та виклики, які нас очікують після війни. Кожна історія боротьби варта бути розказаною та почутою, бо зараз наша Незалежність залежить від внеску кожного з нас», — каже Артем Шелковий, генпродюсер регіонального мовлення Суспільного.

Читайте також: Відбудувати Україну в Криму: проєкт «З нуля» від Суспільне Крим

«Не рік і не 10 у нас триває боротьба за свободу, майбутнє і взагалі за існування. Щодня армія рф вбиває наших людей і руйнує міста. Наша спільна робота — говорити про це і робити кроки до того, щоб затвердити свою Незалежність і захистити себе», — каже Ольга Кутишенко, шеф-редакторка спеціальних ефірів регіонального мовлення Суспільного.

Люди, які тримають небо. Повітряна оборона України — від ракетобудування до виробників сучасних дронів та героїв-пілотів російсько-української війни. Який внесок українців у підкорення людиною неба та про роль авіації у війні задля перемоги над росією, про «привида Києва» і роботу ППО; коли отримаємо від західних партнерів літаки та коли чекати запуску цивільних рейсів — про це 24 серпня з 7:00 до 11:00 розповість команда інформаційного ранку «Суспільне. Спротив». Ведучі студії — Роман Свирида та Іванна Власюк.

«Перша година ранкового мовлення буде присвячена історичній ролі України та українців у підкоренні неба: розвитку літакобудування, космічної галузі. Згадаємо про передачу Україною стратегічних бомбардувальників у 90-х. Про те, як українські пілоти долучались до миротворчої операції у Грузії. Далі йтиметься про сьогодення української авіації з акцентом на повномасштабне вторгнення: про героїзм українських льотчиків, необхідність “залізного купола” допомогу літаками іноземних партнерів, важливість дронів у сучасній війні. На завершення ранкового блоку проєкту спробуємо спрогнозувати майбутнє: відновлення і розвиток цивільної авіації, мирне застосування дронів. Цікаво буде почути думки українських винахідників і народних умільців», — розповідає Сергій Татаренко, продюсер з виробництва Суспільне Рівне, команда якого координує інформаційний ранок «Суспільне. Спротив».

Читайте також: Суспільне Новини — серед найпопулярніших медіа в месенджерах для українців за кордоном

Люди, які боронять землю. Історичні кордони України, розподіл землі та традиція землеробства, яким займаються цілі династії українців. Сучасні виклики для землеробства: окупація росією, мілітаризація, нищення екології, крадіжка корисних копалин, замінування. Про боротьбу за суверенітет України на землі розкаже команда денного блоку «Суспільне. Спротив» з 12:00 до 17:00. Ведучі студії — Олександр Бодня та Леся Наконечна.

«Історики, фермери, держслужбовці, представники ДСНС, аграрії, екологи, експерти різних галузей. Через цих людей відстежуватимемо становлення України в земельній галузі від початку Незалежності й до наших днів. З’ясовуватимемо історичні аспекти утворення кордонів України, становлення та розвиток аграрної галузі, торкнемося сучасності — забруднення землі війною та шкода екології, а також заглянемо у майбутнє — відновлення доріг, міст і подолання Україною наслідків війни», — розповів Євген Тичина, продюсер з виробництва Суспільне Ужгород, команда якого координує інформаційний день «Суспільне. Спротив».

Люди, які оберігають море. Про героїчну оборону морських рубежів: затоплення російських кораблів у територіальних водах України, потужності російського Чорноморського флоту в Криму, історії морського спротиву українських військових, зернова угода та відновлення флори й фауни після воєнних дій. Оцінки військових, експертів та посадовців щодо цих питань пролунають у вечірньому блоці «Суспільне. Спротив» з 17:00 до 21:00. Ведучі студії — Микита Чибар та Олеся Вакуленко.

«Будемо спілкуватися з керівництвом військово-морських сил України 2014 року: як починалася окупація російськими військами Криму, що відбувалося в штабі ВМС України? Хто на початку російсько-української війни зрадив присягу, а хто — її дотримав, як от команда тральника "Черкаси", що майже місяць чинила опір окупантам. Згадаємо хлопців, які співали гімн України у Нахімовському училищі Севастополя, коли окупанти підіймали на ньому російський прапор. Зараз більшість із них продовжують захищати нашу країну від агресора. Обов’язково проаналізуємо стратегію звільнення окупованих портів України та їх розвиток у майбутньому», — анонсує випусковий редактор інформаційного вечора «Суспільне. Спротив» Віталій Гамадин.

У межах інформаційного міжрегіонального телепроєкту «Суспільне. Спротив» дивіться ранкову, денну та вечірню виїзні студії команди Суспільного з Чернівців.

«Ми з командою за традицією показуємо глядачам різні куточки України. Оскільки чимало фокусних тем цього разу стосуватимуться освіти, науки, збереження культурної спадщини та відновлення пошкоджених росією пам’яток — щодо локації довго не вагалися. Спільно з колегами зібрали думки про нашу Незалежність, фіксуючи її нові ознаки та цінності. Знаю, що глядачам відгукнуться закладені сенси, адже впродовж 12 годин озвучимо думки, болі, спогади та мрії українців», — каже Віктор Дяченко, ведучий спеціальних проєктів регіонального мовлення Суспільного.

Локацією для знімальних майданчиків став один із найстаріших класичних вишів в Україні — Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича — центр освіти, науки й духовності Буковини та об’єкт Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

«Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича — архітектурний шедевр, розташований у величній будівлі сучасних Чернівців. Саме таку локацію ми шукали для виїзної студії. Місце, де поєднані освітньо-культурна спадщина України й найкращі європейські традиції. Це те, за що борються наші військові зараз на фронті, за свободу і Незалежність. Те європейське майбутнє, якого ми всі прагнемо, з усіма його стандартами і можливостями. Локація університету — це історія про нашу освіту, яку відзначають в Європі на дуже високому рівні і про відкритість українців до нових висот, поруч з тим, що вони кожен день виборють свою незалежність», — розповів головний режисер регіонального мовлення Суспільного Сергій Жулін.

Ведучі виїзної студії Світлана Стеценко та Віктор Дяченко говоритимуть з гостями ефіру про освіту, українське кіно та збереження культурної спадщини:

  • Василем Бяликом, завідувачем кафедри комунікативної лінгвістики та перекладу Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича;
  • Дмитром Сухолитким-Собчуком, режисером, автором фільму «Памфір»;
  • Анною Мачух, виконавчою директоркою Української кіноакадемії;
  • Тамарою Марусик, проректоркою Чернівецького національного університету;
  • Іриною Коротун, завідувачкою кафедри архітектури та збереження об’єктів Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО;
  • Оксаною Сакрієр, керівницею департаменту освіти і науки Чернівецької обласної військової адміністрації.

В інформаційному ранку «Суспільне. Спротив» дивіться спецрепортаж Світлани Стеценко про шлях України до ЄС та НАТО, який триває стільки ж, скільки й українська незалежність — 32 роки. Найактивніший етап цього шляху розпочався після Революції Гідності та Євромайдану — ціною людських життів. Після розпаду Радянського Союзу низка країн скористалася слабкістю росії й вступила до ЄС та НАТО. Україна тоді цього не зробила, але зараз доводить всьому світу власну проєвропейськість. Деякі експерти наголошують, що шлях України до ЄС та НАТО — це шлях до розпаду росії. Чи так це — дивіться у матеріалі, де зібрано коментарі послів, українського уряду, дипломатів та закордонних аналітиків.

«Торік Україна вперше відзначала День Незалежності в статусі кандидата на вступ до ЄС. В умовах жахливої війни, яку розпочала росія майже 10 років тому, — наш шлях євро- та північноатлантичної інтеграції важливий в боротьбі за Незалежність. Адже щоб протистояти російським загарбникам — Україна має бути сильним гравцем на міжнародній політичній арені, і це гарантії безпеки для усіх нас у майбутньому. Майбутньому з країною-агресоркою на кордоні», — Світлана Стеценко, ведуча спеціальних проєктів регіонального мовлення Суспільного. 

Для спецпроєкту «Моя незалежність» команда Суспільного записала історії з Дніпра, Кропивницького, Черкас, Чернігова, Одеси, Хмельницького, Донецької та Луганської областей. Герої відео роздумують над тим, що для них означає незалежність. Серед тих, хто поділиться думками з глядачами Суспільного: директорка Шевченківського національного заповідника Валентина Коваленко, організатор культурних подій Денис Гайда, поліцейський із Донеччини, член евакуаційного екіпажу «Білі янголи» Павло Дяченко. Їхні історії дивіться у межах спецефіру «Суспільне. Спротив» 24 серпня. 

Команда Суспільне Тернопіль до Дня Незалежності України зібрала 6 історій військовослужбовців для спецпроєкту «Захистити». Дивіться міжпрограмні відео упродовж цього тижня в ефірі всеукраїнського проєкту «Суспільне. Спротив» та на діджитал-платформах Суспільне Тернопіль.

«У кожного з наших героїв був свій шлях, який привів їх на війну. Вони були підприємцями, медиками, студентами, танцівниками, митцями, держслужбовцями, але відбулось повномасштабне вторгнення російських військ в Україну. Тоді люди взяли до рук зброю і стали на захист своєї Батьківщини, родини, мови, історії», — каже головний редактор Суспільне Тернопіль Ігор Бенцал.

У кожному відео герої розповідають про життя до війни, початок служби та один день на війні. У титрах задля безпеки воїнів використовували лише імена.

Про тих, хто заплатив свою ціну за незалежність, дивіться у міжрегіональному спецпроєкті «Ціна Незалежності». Історії багатодітних матерів, чиї сини воюють, людей, яких росіяни розстріляли за патріотичну позицію, тих, хто повернувся чи не повернувся з російського полону, хто втратив все: житло, бізнес, родини — і намагається відновитися та збудувати життя «з нуля» на іншому місці. До роботи над спецпроєктом долучилися команди Суспільного зі Львова, Черкас, Тернополя, Дніпра, Миколаєва та Луцька, постпродакшн зробили медійники Суспільне Чернігів. Як зазначила шеф-редакторка Суспільне Чернігів та північно-східного хабу Суспільного Алла Скорик, «хочемо, щоб у День Незалежності люди замислилися про ціну, яку ми почали платити останнім часом, і найбільше після 2014 року, під час війни, яка триває вже майже 10 років». 

Читайте також: Казка «Таке велике слоненя» вийшла в озвучці від Алли Скорик

Ще один міжпрограмний проєкт, над яким працювала команда Суспільне Чернігів, через мистецькі символи візуалізує значення Незалежності для кожного з нас. У відео «Незалежність — це сила» ковалька займається справою чоловіка, поки той на фронті. На прохання журналістів вона виготовила Тризуб із металу, зараз він у музеї Суспільне Чернігів. Для замальовки «Незалежність крихка» майстер, що працює зі склом, створив вітраж Герба України. Виріб вже продали на аукціоні, на виручені гроші придбали подарунки для військових на передовій. Ідея третього відео «Незалежність — це ми» — «Кожен українець є частиною Незалежності». Тож команда Суспільного попросила театр тіней створити танець, зобразивши Тризуб. Дивіться відео 23 та 24 серпня в межах проєкту «Суспільне. Спротив».

Крім цього, регіональна команда Суспільного спільно з продюсеркою Радіо Культура Світланою Свиридко зібрала вислови відомих українців про Незалежність та становлення української державності для проєкту «Цитати незалежності». Вони будуть в телеефірі місцевих каналів Суспільного та каналу Суспільне Новини до кінця серпня. В озвучуванні взяли участь ведучий Радіо Промінь Денис Денисенко, ведучі Радіо Культура Вадим Карп’як та Захар Давиденко, актори Василь Мазур та Наталя Сумська. 

Як зазначив головний режисер регіонального мовлення Суспільного Сергій Жулін, цим проєктом команда Суспільного прагне «згадати, які думки стосовно державотворення України висловлювали різні видатні постаті, політичні й культурні діячі нашої країни, і на скільки актуальними ці фрази є для нас сьогодні», бо «Цитати незалежності» в короткій графічній формі ніби «зв’язують прагнення до свободи різних поколінь українців».

Також регіональні команди Суспільного готують локальні спецпроєкти для різних платформ — більше про них на сайтах національної мережі філій.

Суспільне Мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали ПершийСуспільне Культура, супутниковий телеканал Суспільне Новини, радіостанції Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, а також національна мережа місцевих каналів. Новини про Україну та регіони читайте на сайті suspilne.media та діджитал-платформах.

Онлайн місцеві телеканали Суспільного Мовлення (Суспільне Львів, Суспільне Тернопіль, Суспільне Харків, Суспільне Миколаїв тощо) можна дивитися на сайтах національної мережі філій.