Церковні свята за новим стилем — пояснюють священнослужитель та юрист в інтерв’ю Суспільне Черкаси

Церковні свята за новим стилем — пояснюють священнослужитель та юрист в інтерв’ю Суспільне Черкаси

2 сер. 2023

Перехід парафій Православної Церкви України на новий календар, релігійна експертиза щодо канонічного зв’язку Української Православної Церкви (московського патріархату) і юридичні аспекти релігійних змін — про це в інтерв’ю  Суспільне Черкаси із владикою Іоаном, митрополитом Черкаським і Чигиринським ПЦУ та юристом Мирославом Тараненком. Дивіться розмову для всеукраїнського інформаційного проєкту «Суспільне. Спротив» на ютуб-каналі Суспільне Черкаси.

Читайте також: Пам’ять, толерантність і допомога — добірка інтерв’ю проєкту «Суспільне. Спротив» за липень

«Ми питали думку людей, наших парафіян, тих, які ходять постійно в храми, насамперед. І саме ця категорія парафіян — за перехід, — каже владика Іоан, митрополит Черкаський і Чигиринський ПЦУ.Вони розуміють, чому саме наші дати святкувань відстають на 13 днів від святкування інших православних церков, бо у нас не відбулося у свій час реформи, яка б привела у відповідність церковний і світський календар». 

Головне про зміну дати святкувань згідно з календарем нового стилю:

  • змістяться всі православні свята, які не пов’язані з Великопостовим і Великоднім циклами.

Православна церква відраховує початок Великого посту з огляду на Великдень — за 40 днів. Дата Великодня змінна — його святкуємо у першу неділю після повного місяця по весняному рівноденню. Дати свят, прив’язаних до Великого посту (Вхід Господній у Єрусалим, Страсна седмиця, Великдень, Трійця), щороку інші згідно із великоднім обрахунком;

  • перехід заплановано з 1 вересня 2023 року. 1 вересня — початок нового церковного року.  8 вересня святкуємо перше свято — Різдво Пресвятої Богородиці як початок історії спасіння людського роду;
  • для тих парафій, які не готові відразу святкувати за новим стилем, буде перехідний період. 

Як на Черкащині церкви переходять у підпорядкування ПЦУ, про капеланську службу та як може вплинути громада села на перехід парафії — дивіться у відео.

Читайте також: Денний підсумок тижня «Суспільне. Спротив»: Вікторія Пожар, Вікторія Будавіцька, Тетяна Рева

Нагадаємо, «Суспільне. Спротив» — це щоденний прямоефірний інформаційний проєкт, над яким працює регіональна команда Суспільного Мовлення. Це оперативні новини щогодини, історії та інтерв’ю з усіх областей України. Дивіться «Суспільне. Спротив» щодня з 7:00 до 11:00, з 12:00 до 16:00 та з 17:00 до 21:00 одночасно на телеканалі Суспільне Новини та усіх місцевих телеканалах Суспільного, включно із Суспільне Крим.

Суспільне Мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали Перший та Суспільне Культура й радіостанції Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, а також 24 місцеві телерадіокомпанії та супутниковий телеканал Суспільне Новини. Новини про Україну читайте на сайті suspilne.media та діджитал-платформах.

Оперативні та перевірені новини про Черкаси та область — на цифрових платформах:

Телетрансляцію Суспільне Черкаси та радіоефір Українського Радіо Черкас онлайн шукайте на сайті філії.