«Ми потрібні», — маріупольська волонтерка в інтерв’ю Суспільне Черкаси

«Ми потрібні», — маріупольська волонтерка в інтерв’ю Суспільне Черкаси

9 гру. 2022

Журналістка Суспільне Черкаси Марія Гаврилян зустрілась із маріупольською волонтеркою Людмилою Чичерою. Людмила з чоловіком Дмитром із 2015-го допомагали армії, дітям, переселенцям. Їхня діяльність у рідному місті виросла до масштабного хабу. Війна внесла свої зміни у життя: тепер частина команди працює у Черкасах, а Дмитро зник безвісти. Їхню історію — дивіться в інтерв’ю на сайті філії або у всеукраїнському телепроєкті «Суспільне. Спротив».

Читайте також: «Відчуття своїх», — Олена Кваша про натхнення для проєктів

«“Halabuda” це освітній простір, який виник на базі великого волонтерського центру в Маріуполі, — розповідає Людмила Чичера. Виник як реакція на виклики того часу. Волонтерський центр допомагав спочатку гуманітарною допомогою, а потім ми зрозуміли, що люди потребують більшого, і треба їм дати якесь підґрунтя для того, щоб вони надовго могли залишитись в Маріуполі, стати новими маріупольцями. Так виникла ідея створити вільний простір “Halabuda” як освітній хаб».

Простір мав широкий спектр освітніх послуг, їх генерував Дмитро. 25 лютого частина команди перемістилися в Запоріжжя, а частина разом з Дмитром продовжувала надавати допомогу в Маріуполі.

«З 24 лютого почалося розгортання масштабного волонтерського центру на базі освітнього простору “Halabuda”. До нас протягом того часу долучилося близько 150 волонтерів з усього міста. Весь час, наскільки це було можливо, до 20-х чисел березня, там ще перебували люди і намагалися надавати допомогу, — згадує Людмила. — У Запоріжжі ми намагалися скласти якусь логістику, допомагати їм інформаційно, коли вже перебої зі зв’язком були, збирати гуманітарну допомогу…  Але, на жаль, цю допомогу вже направити на Маріуполь не змогли».

У Маріуполі за цей час вдалося допомогти більш ніж 25 тисячам містян. У Запоріжжі волонтери приймали близько двох тисяч дзвінків щодня. Люди шукали інформацію про рідних, про те, що відбувається в Маріуполі: «Люди були в паніці і не могли вже своїм додзвонитися, а ми могли хоч уривками, отримуючи інформацію від нашої маріупольської команди, доносити інформацію до всього світу, що там відбувається».

Сталося так, що Дмитро Чичера зник. 

«Він відмовився виїжджати з міста, навіть коли вже йшли активні вуличні бої, — ділиться Людмила. Діма лишився, сподіваючись, що ще може надати допомогу людям, які були у бомбосховищах міста. 17 числа він зник. Вийшов з приміщення хабу “Halabuda” з аптечкою, бо недалеко був великий приліт. Можливо, він вийшов, щоб надати допомогу, і не повернувся. Хлопці кинулись його шукати, але не знайшли в той день. Я молюся, щоб був живий».

Зараз хаб «Halabuda» відновлює свої проєкти і працює з переселенцями, надаючи допомогу і освітні послуги уже в Черкасах. Знаходять дружні громадські організації, а чекащани й самі питають, чим можуть бути корисними релокованому простору. 

«Працюємо у кількох освітніх напрямах — це бізнес-освіта, арттерапевтичні заходи для дітей і батьків, зокрема, анімація, психологічна підтримка. Все творять люди і я дуже пишаюсь нашою командою, яка є в ресурсі, щоб допомагати іншим. Ми не маємо права здаватися, тому що ми потрібні», — зазначає Людмила Чичера.

Читайте також: Тімур Мірошниченко — голос нової «Хороброї казки» Суспільного

Звідки беруть сили, як зміни позначилися на особистому житті команди та чи повернеться «Halabuda» в Маріуполь дивіться у відео. 

Всеукраїнський проєкт «Суспільне. Спротив» виходить в ефір у будні з 7:00 до 11:00, з 12:00 до 16:00 та з 17:00 до 21:00 одночасно на телеканалі Суспільне Новини та усіх місцевих телеканалах Суспільного*. 

Добірки-дайджести найцікавіших інтерв’ю та матеріалів інформаційного проєкту «Суспільне. Спротив» — щосуботи (з повтором у неділю) з 7:00 до 10:00, з 12:00 до 15:00, з 17:00 до 20:00 на Суспільне Новини та усіх місцевих телеканалах Суспільного*. 

Нагадаємо, Суспільне Мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали Перший та Суспільне Культура й радіостанції (Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура), а також 24 місцеві телерадіокомпанії. Новини про Україну та регіони на сайті suspilne.media та діджитал-платформах.

Читайте і дивіться оперативні та перевірені новини про Черкаси та область: 

«Суспільне. Спротив» можна переглядати онлайн на ютуб-каналі Суспільне Новини та на сайтах місцевих телеканалів Суспільного Мовлення*.

* На період трансляцій спортивних подій проєкт «Суспільне. Спротив» на місцевих телеканалах виходитиме за зміненим розкладом.