15 осіб щодня користуються послугою «Соціального перевезення» у Золотоноші

10:39, 22 лис. 2019
 
15 осіб щодня користуються послугою «Соціального перевезення» у Золотоноші

15 осіб щодня користуються послугою «Соціального перевезення» у Золотоноші. Це люди з інвалідністю та маломобільні. Розповіла Суспільному директорка Центру соціальної допомоги Людмила Неліна. За потребую єдиний автомобіль підвозить містян до лікарні, у паспортний стіл чи на навчання. Протягом року здійснює до 2,5 тисяч виїздів. Через значну кількість викликів у Центрі з нового року планують запустити додаткове соціальне таксі.

Жителька Золотоноші Любов Царенко відправляє восьмирічну доньку Валентину на навчання. З чотирьох років дівчина на візку. Індивідуальну освіту здобуває у територіальному центрі соціальної допомоги. Там родині і порадили користуватися безкоштовним перевезенням.
«Вранці нас перед уроками забирають, бо уроки проходять в територіальному центрі. Ну дуже вигідно, дитина їде в машині, а не по дощу, по снігу».

Від знайомих дізналася про послугу «соціального перевезення» місцева жителька Наталія Тимошенко. На навчання відправляє одинадцятирічного Назара.
«Ми дуже задоволені, що надається маршрут, дітей забирають, відвозять і привозять».

Щоранку десятьох дітей із інвалідністю разом із вчителем-реабілітологом забирає з домівок водій соціального таксі Віталій Янчий.
«Робочий день в нас починається з того, що ми забираємо дітей по домівках, і привозимо в центр соцдопомоги на реабілітацію і навчання. Активно користуються, аби під’їхати до лікарні, банківських установ, пенсійний фонд. День може бути завантажений так, що немає коли і на обід з’їздить».

Щодня послугу соціального перевезення замовляють 5-10 осіб – додає диспетчер Ірина Яковенко. Наразі жінка приймає чергове замовлення.
Замовила соціальне таксі, аби дістатися до лікарні пенсіонерка Надія Савіцька. Це, каже, вдруге за останній місяць.

У Золотоноші проект «Соціальні перевезення Черкащини» діє із січня 2018-го. Розповідає директор Центру соціальної допомоги Людмила Неліна. Додає – наприкінці цього року очікують отримати ще один автомобіль для безкоштовних перевезень.
«Цей грант має продовження першого з громадської організації «Фонд родини Нечитайло», другий автомобіль буде придбано за рахунок співфінансування місцевого бюджету і благодійних коштів, в цьому місяці буде завершено тендер, проведено аукціон і в грудні, сподіваємось, отримаємо автомобіль».

Нагадаємо, у 2016 році учасниками проекту «Соціальні перевезення» стали чотири райони. За цей час вдалося придбати п’ять транспортних засобів, пристосованих для перевезення людей з інвалідністю. Протягом трьох років вони здійснили 13,5 тисяч виїздів – говорить директор департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Руслан Чикало.
«Долучилося м. Золотоноша, Чорнобаївський район, Умань та Звенигородський будинок-інтернат».