120 людей вакцинувались від грипу протягом останнього місяця

10:18, 20 лис. 2019
 
120 людей вакцинувались від грипу протягом останнього місяця

120 людей вакцинувались від грипу протягом останнього місяця у четвертому міському центі первинної медико-санітарної допомоги. Це на 20 осіб більше ніж за такий час минулого року – розповіла сімейна лікарка Анастасія Коваль. Вакцину люди купують за власні гроші.

На прийом до свого сімейного лікаря прийшов Владислав Капуста. Сьогодні він хоче зробити щеплення від грипу. Хлопець розповідає, що вакцинується від грипу вперше.
«У мене брат медик, він собі зробив цю вакцину і порекомендував мені, я подумав і вирішив зробити теж».

Вакцину хлопець купує в аптеці. Фармацевт Юлія Молчанова, зазначає: щоб отримати препарат необхідно мати рецепт від лікаря та спеціальну сумку-холодильник. Її дають в аптеці в тимчасове користування.

Щеплення хлопцю роблять у маніпуляційному кабінеті. Медсестра Ольга Ющенко перевіряє препарат.
«На місці укольчика моє бути реакція, може почервоніти, припухнути, гаряче на дотик може бути, ну це днів 3-4 потім воно пройде.»

Ольга Ющенко додає, щодня від грипу вакцинується від 5 до 10 осіб. Щеплення роблять для профілактики захворювання. Зі слів сімейної лікарки Анастасії Коваль вакцинуватися потрібно впродовж осені та зими. І додає: щеплення від грипу не можна робити, коли в людини підвищена температура та, якщо вона має алергію на курячі яйця та м’ясо.
«В першу чергу це люди, які контактують із людьми: лікарі, вчителі працівники торгових центрів, які спілкуються із великою кількістю людей, також вагітні жінки та діти, тому що вони в зоні ризику, а також люди з хронічними захворюваннями».

Вакцинація проти грипу належить до рекомендованих та відсутня у національному календарі щеплень, зазначила Анастасія Коваль. І додала препарат діє протягом року.