Двоє дітей загинули в пожежі у селі Медведівка, стан їх 6-місячного брата - тяжкий

17:09, 19 лис. 2019
 
Двоє дітей загинули в пожежі у селі Медведівка, стан їх 6-місячного брата - тяжкий

Стан шестимісячного хлопчика, якого вчора врятували на пожежі на Чигиринщині, тяжкий. Про це розповів виконувач обов’язків медичного директора Обласної дитячої лікарні Сергій Носенко. З його слів, дитина перебуває в реанімації.
«Стан дитини, що постраждала в пожежі Чигиринського району вкрай важкий або важкий за рахунок наявності опікового шоку, враження дихальних шляхів внаслідок термічного впливу. На завтра планується оперативне втручання, буде заключатися в тому, що будуть висічені некротизовані тканини шкіри і ця шкіра буде закрита іншою шкірою біологічного матеріалу».

Нагадаємо, 18 листопада у селі Медведівка горів приватний будинок. Дворічний та трирічний хлопчики загинули на місці. Пожежа сталася через порушення правил користування електрообігрівачем, – розповів Суспільному начальник Чигиринського районного сектору держслужби з надзвичайних ситуацій області Олександр Лазоренко.

Про вчорашню пожежу у будинку розповідає двоюрідна бабуся загиблих хлопчиків Людмила Мукомолець. Загорання, показує, сталося в кімнаті й потім вогонь перекинувся в іншу, де спали діти. На допомогу, каже жінка, її покликала мама хлопчиків.
«Вона кинулася до нас, кричить – дітки в хаті. І ми кинулися сюди з чоловіком. Вона діток виносила з хати».

Потім приводили до тями й саму маму, – каже жінка.
«Вона ж над цими дітками голосила. Це ж все дитяча одежка, дивіться. Це ж все для діток вона жила».

Коли, сталася пожежа, матері у будинку не було. Наталія розповідає, вклала дітей спати й вийшла на подвір’я. Там зустріла сусіда. За кілька хвилин повернулася до будинку й побачила задимлення.
«Вийшла, ну дві минути переговорили. Я забігаю в хату, розумію, що все чорне. Я їх навпомацки, отак думаю, де вони. Спочатку відкрила вікно, щоб хоч трохи було можна їх побачить».

Старші хлопчики Богдан і Кирил, пригадує жінка, були без свідомості. Менший син обгорів. Привести їх до тями допомагав сусід Роман. Він робив дітям штучне дихання.
«Він закашляв. Зрозуміла, що він був живий, він був просто без свідомості. А потім, через пару хвилин він ще й заплакав. Я зрозуміла, що ми його спасем, а тих…».

Дітей Наталія Довгань виховувала сама, – розповідає Медведівський сільський голова Олексій Лавріненко. Родину називає благополучною.
«Я її п’яною не бачив ні разу. Діти були під контролем. Сім’я живе поруч з бабусею в одному дворищі. Це нещасний випадок».

Такої ж думки сусідка родини Наталія Савченко.
«Маму я рідко де бачила. Вона ото дома з дітьми. Випрано було, було як їду – бачу, що висить одежа. Все так, як звичайно».

На обліку соцслужб ця родина не перебувала, – додає виконувач обов’язків начальника Чигиринської служби у справах дітей Вадим Шевченко.
«Жили вони як могли. Вони не бідували. Трошки бідненько, але ж їсти було що, діти були доглянуті постійно, одяг дитячий теж є».

Начальник Чигиринського сектору державної служби з надзвичайних ситуацій Олександр Лазоренко пояснює причину загорання.
«Цей «дуйчик» був залишений, поряд були постільна білизна, ковдри, і внаслідок перегріву цей «дуйчик» став причиною трагедії. Внаслідок того, що не було свіжого повітря – це фактично було тління. З виділенням великої кількості токсичних газів, які й послужили чинником цього отруєння дітей».

Зі слів заступника керівника Смілянської місцевої прокуратури Дмитра Пидорича, за цим фактом відкрито кримінальну справу за статтями – порушення вимог пожежної безпеки, що спричинило загибель людей, та невиконання обов’язків по догляду за дітьми.