Дресирувальники із Донеччини після завершення кар’єри піклуються про колишніх циркових тварин

15:45, 19 лис. 2019
 
Дресирувальники із Донеччини після завершення кар’єри піклуються про колишніх циркових тварин

Рік тому сім’я дресирувальників Сергія та Наталії Кущенків оселилися в селі Велика Яблунівка, що на Смілянщині разом з усіма своїми тваринами, а їх у подружжя близько 20 видів, розповідає Наталія Кущенко.
«Зараз цирк – без тварин і стало складно працювати. Замкнуте коло. У великі міста, де заборона на в’їзд із тваринами потрібно об’їжджати – великий переїзд. Росте курс долара – росте плата за електропостачання, а директори не можуть нам підняти заробітню плату, ані білети до цирку, бо люди не багатіють».

Серед вихованців куплені і врятовані тварини – додає жінка. Чорнобура лисиця гастролювала разом із подружжям 8 років.
«Він у нас уже майже 8 років, але агресія до людей залишилась. А може це і страх, бо люди взяли його у розплідник і у них цей страх смерті. Через тиждень, як його взяли, всі його родичі пішли на шкурки».

Познайомитися із тваринами приходять діти, додає Наталія. Сьогодні на екскурсії учні 7 класу Великояблунівської школи. Школярка Дарина Хільченко розповідає – тут вперше побачила пугача.
«Ми купуємо хліб, годуємо тварин. Ми дізнаємося як їх звати, що є такі тварини взагалі».

Цей візит не перший, розповідає класний керівник – Оксана Шульженко. Раз на місяць – школярі приходять сюди і навчаються спілкуватись із тваринами, доглядати за ними.
«От ми їм приносимо їжу, вони люблять із ними погратись відпочить. Це і любов, і піклування, і турбота».

За цей час у кожного з’явився свій улюбленець, додає школяр Ярослав Коваленко.
«Ворона бачив, собачку хаскі, бачив лисичку, єнота він дуже красивий. Єнот особливо прикольний».

Наталія додає, виступати із тваринами більше не планують.
«У нас зараз в планах створити їм умови, аби було комфортно, бо зараз вони живуть практично, як у цирку – тільки похоладає – вони живуть у машинах».