Черкащанки створили мотиваційні щоденники для школярів

10:04, 19 лис. 2019
 
Черкащанки створили мотиваційні щоденники для школярів

Як спілкуватися з однолітками, навчитися говорити «Ні» і захищати особисті кордони. Відповіді на ці питання черкаські підлітки можуть знайти у мотиваційному щоденнику. Його створили троє черкащанок. Зі слів однієї із них, Нелі Раіної, така книга перша в Україні й призначена для дітей 9 – 16 років.

У руках сімейної психологині Ельвіри Леоненко макет мотиваційного щоденника. На кожній сторінці – завдання для підлітків. Їх, каже жінка, добирала так, аби у формі гри діти опрацювали важливі для них теми.
«Сторіночки допомагають дитині повірити в себе, пізнати себе, розкрити свій внутрішній ресурс, що дуже важливо для дітей такого віку – захистити свої власні кордони, наприклад вміти сказати «Ні», коли це дуже потрібно».

Створювала цей щоденник психологиня разом з подругами. Розробили 150 сторінок, – розповідає співавторка Неля Раіна. Вона працювала над текстами.
«Ми реально турбувалися про те, щоб підлітки робили там щось, а не просто батьки їм купили, а вони так подивилися, полистали, закинули. Ні. Там багато такого, з чого вони будуть сміятися, що вони будуть показувати одноліткам».

Неля додає: 80 відсотків щоденника – ілюстрації. На них – персонажі мультфільмів, мотиваційні фрази. Приміром, спланувати майбутнє діти можуть на цій сторінці.

Долучилися до створення щоденника й українські зірки, додає співавторка книги Наталія Тищенко.
«Своєю участю в проекті нас підтримали Джамала, Інна Поперешнюк, Злата Огнєвич, тарас Тополя. Ми попросили кожного з них написати мотиваційну фразу, яка починалася словами: «Коли я був у твоєму віці, я хотів би щоб мені порадили…».

Як зробити щоденник цікавим жінкам підказували їхні діти-підлітки, – додає Наталія. Враховували кольори й шрифти, які нині популярні серед молоді.

Заповнити щоденник авторки запропонували й однокласникам своїх дітей. Школярці Поліні Квасовій така книга-записник до вподоби.
«Я думаю, що цей щоденник допоможе мені та й моїм друзям в цілому зробити лад у своїй голові, зі своїми думками, зі своїми бажаннями, і впорядкувати все, що ти хотів комусь там сказати, або написати десь».

Нині черкащанки планують видати тисячу примірників. Гроші для цього збирають через платформу «Спільнокошт». Кожен десятий щоденник, каже Неля, безкоштовно передадуть дітям, які потребують підтримки.
«Ми говоримо про тих, хто перебуває в лікарнях, можливо із числа перемішених осіб, переселенців. Вони пережили такий травмуючий досвід і наш щоденник може допомогти їм справитися, розкрити якісь нові ресурси».