Учні черкаської гімназії №31 самостійно сортують сміття

9:42, 18 лис. 2019
 
Учні черкаської гімназії №31 самостійно сортують сміття

Учні черкаської гімназії №31 самостійно зробили контейнери для сортування сміття. Ідея виникла в десятикласника Ярослава Теленька, який під час виборчої кампанії у президенти школи пообіцяв учням еко-бачки.

10-класник Андрій Богатирьов розповідає: розпочинали сортувати сміття у контейнери із картону.
«Ці вирішили ми перенести у молодшу школу, тому що вони яскраві такі, якраз для дітей, те, що треба».

Товариш хлопця Олег Чмихало додає: за тиждень осінніх шкільних канікул зробили міцніші із деревини.
«В гаражі ми уже із порізаних брусків – це ОСБ-плита, ми з них робили ящики. Ми робили за допомогою планок скріплювали стінки. Біля кожного пункту ми повісили оголошення, на якому розписано, що і куди треба кидати».

Ініціатором проекту став учень Ярослав Теленько. Каже: ідею запозичив у німців під час поїздки закордон. Разом із товаришами він встановив кілька бачків для роздільного збору сміття.
«Тут у нас є такі харчові відсіки, як органіка, це всі харчові недоїдки, листя. Потім окремо пластик, ми домовилися з однією громадською орагізацією в Черкасах, яка буде регулярно у нас його забирати. Окремо папір, метал, скло, кришки від пластикових пляшок і змішані відходи».

Учень гімназії Дмитро Сакало користується можливістю сортувати сміття у школі. Розповідає, що вдома його рідні теж розподіляють відходи.
«Вже зараз, думаю, кожна людина зрозуміла, що планету треба берегти. Вона сама себе не відновить і такі методи є доволі корисними, тому що все, що сюди викидається, може бути переробленим, і воно не потребує нових ресурсів, щоб його зробити».

Вчителька біології Людмила Юрченко каже, тривалий час віддає зібрану у школі макулатуру на переробку. Говорить, що ідея школярів їй сподобалася і до сортування хлопці підійшли грунтовно.
«Це грамотний підхід до сортування сміття, дуже хотілося б, щоб це було впроваджено на рівні міста, і не просто потім все скидалося в одне сміттєзвалище, а дійсно використовувалися на якісь потреби».

Ярослав Теленько говорить, що у планах вийти за межі власної школи і запровадити подібне сортування у інших освітніх закладах Черкас.