У Черкасах розробляють нове меню для школярів

11:20, 15 лис. 2019
 
У Черкасах розробляють нове меню для школярів

У Черкасах розробляють нове меню для школярів. Його планують впровадити із 1 січня 2020 року у школах обласного центру. Про це Суспільному розповів директор департаменту освіти та гуманітарної політики Черкаської міськради Сергій Воронов. З його слів, на це з міського бюджету необхідно 26 мільйонів гривень. Нині на харчування початкових класів та пільговиків витрачають 15 мільйонів гривень.

Завідувачка їдальні 26 школи Тетяна Жирна демонструє асортимент страв, якими сьогодні годуватимуть школярів молодших класів. Каже, меню щомісяця затверджує Держпродспоживслужба та директор школи.
«Ось картопелька, котлетки курячі, чайок дівчатка розносять і хлібчик у нас там».

Страви, які школярі можуть придбати за власні гроші, додає пані Тетяна.
«На продаж у нас теж картопелька, макарошки, отбивнушки, які вони дуже люблять, м’яско в яйці».

Серед покупців дев’ятикласник Максим Кузнєцов. На обід сьогодні обрав вареники з капустою та вінегрет.
«Мені ось такого набору вистачає наїстися, потім ще як додому приходжу то їм години в 4. Тут дуже смачний борщ, я завжди тут наїдаюся, ще беру часто пюрешку з відбивною».

Після третього уроку харчуються четвертокласники. Класна керівниця цих учнів Алла Іщук розповідає: більшість дітей харчуванням задоволені.
«Серед діток є і такі, які і дома не так харчуються, і вони, можливо, їдять не все, або чай і хліб з’їдають чи сир, а кашу якусь вони не полюбляють але таких меншість».

Серед учнів є також ті, хто приходить зі своїми обідами. П’ятикласниця Ніколь Руденко розповідає про асортимент свого ланч-боксу.
«Так же само, як сьогодні, буває дає олів’є, яєчню, кашу. Мені мама дає завжди з собою, бо поки вона на роботі я забуваю взяти із собою гроші».

Марія Сухецька – мама п’ятикласниці. Жінка щодня дає донці 30 гривень на обід.
«Їй подобається харчування, приходить вона додому сита, може навіть не обідати, це залежить від уроків, коли встигає коли ні».

Її донька Анна Олексенко додає: найбільше у школі любить їсти відбивні та картоплю.
«Я з дому нічого не беру, ажде в школі дуже смачно».

Оксана Степаненко – мама четвертокласника. Каже, синові дає додатковий обід із собою.
«Він не наїдається по одній причині, що це хлопчик, і йому треба більше м’ясного, то фруктів то овочів, то ми даємо із свого раціону домашнього».

На сьогодні харчування для 1-4 класів коштує 9 гривень 70 копійок. Ці витрати покриває бюджет міста – зазначає директор департаменту освіти та гуманітарної політики Черкаської міськради Сергій Воронов. Учні 5-11 класів харчуються за власні гроші. З Нового року раціон школярів зміниться – додає Сергій Воронов, а відтак збільшиться і його вартість.
«Для 1-4класів – 21 гривня, для 5-11 – 27 гривень, це ми зробимо за рахунок для соціальних верств за міські кошти. Для «не соціальних» – місто буде давати 40%, а 60% будуть платити батьки».

Зі слів Сергія Воронова, у школах планують впровадити програму “Страва на вибір”. Згідно з нею діти самі зможуть обирати, що їсти, з кількох страв.
«Таким чином ми зменшимо рівень відходів до мінімального, плюс посилимо контроль, а контроль це також якість надання послуг».

Мама п’ятикласниці Марія Сухецька каже, не усі зможуть платити за ці послуги.
«Я думаю, що це хтось може оплатити цих 60 відсотків, а хтось і не може, на мою думку, мають вибірково проплачувати».