Вчителька Смілянського колегіуму завершила навчання по програмі імені Фулбрайта

11:32, 14 лис. 2019
 
Вчителька Смілянського колегіуму завершила навчання по програмі імені Фулбрайта

Вчителька Смілянського колегіуму Наталія Голоднюк завершила навчання по програмі імені Фулбрайта. Це додаткова освіта за гроші уряду США. Програму запровадили у 1946 році. Участь у ній беруть представники 160 країн світу. Наталія Голоднюк навчалася в університеті штату Невада і практикувала знання у місцевій школі.

Жінка розповідає: в Америці вона стажувалася два місяця. В університеті штату Невада отримувала знання та відпрацьовувала їх у місцевій школі. Пані Наталія характеризує американських школярів.
«Америкаські діти не бояться підійти до вчителя, вони не бояться ставити запитання, коли воно у них виникає, вони не чекають, доки вчитель скаже: чи є у вас запитання, тобто вони виникають по ходу, вони їх по ходу ставлять. Діти, найголовніше, вони чують одне одного. Вони говорять і вони чують. І це чудово, тому що ця школа готує їх до майбутнього життя і це те, що я вже починаю робити тут».

Педагог додає, що неможливо навчати англійської, не знаючи культуру країни і не поспілкувавшись із носіями мови.
«Це може бути Британія чи будь-яка інша англомовна країна, тому що це накладає відбиток на тому, як ми викладаємо далі. І та методика, яку вчителі використовують в американських школах, це те, що наше Міністерство освіти зараз впроваджує у школи, це вміння XXI століття. Звісно, щось я вже робила, і чогось я ще навчилася, я б сказала: багато чого навчилася. Але все одно, ми рухаємося у правильному напрямку, Україна іде в ногу з часом».

Наталія Голоднюк розповідає, як стала учасницею програми імені Фулбрайта. Каже, спочатку відібрали її анкету, потім вона склала два міжнародних мовних екзамени та пройшла співбесіду. Вчителька додає, чому вирішила взяти участь у такому конкурсі.
«Передусім – професійний розвиток, це спілкування з багатьма людьми, які приїхали так само, як і я, із різних країн, по-перше, це безцінний досвід, це нові знання, нові знайомства, нові майбутні проекти».

Учениці 3 класу Лілія Осмолович та Валерія Рожко діляться враженнями від уроків після повернення вчительки зі Штатів.
«Ми спочатку повторюємо, а потім щось нове вивчаємо. Ще ми дуже багато почали співати. Сьогодні ми нові слова вивчили по професіях, і ким ти хочеш стати? I want to be. Я хочу стати популярною танцюристкою».

Це третій педагог школи, який побував у Сполучених Штатах − говорить заступниця директорки колегіуму Світлана Рогач. Жінка додає: прагнення вчителів до розвитку та можливість випробувати американську систему освіти у школі сприймають позитивно.
«Пані Наталя, поїхавши туди, привезе звідти неоціненний досвід, яким буде ділитися з нами, тому ми, звичайно, підтримали її таку ініціативу. За відгуками дітей пані Наталя почала активно впроваджувати всі нові знання, досвід, який вона набула у Сполучених Штатах і активно впроваджувати почала на своїх уроках».