Студенти і викладачі ЧДТУ писали диктант єдності

16:35, 8 лис. 2019
 
Студенти і викладачі ЧДТУ писали диктант єдності

Перевіряли грамотність під час написання диктанту національної єдності студенти і викладачі Черкаського державного технологічного університету. Акція відбулася з нагоди Дня української мови та писемності, який відзначатимуть завтра. Текст диктанту транслювали в ефірі Української радіо.

За 10 хвилин до старту диктанту, викладачі дають останні поради з орфографії. Сьогодні участь в акції братимуть й іноземні студенти, серед них двадцятиоднорічний Довлет Байрамов з Туркменистану.
«Українська мова мені складна, багато числівників, багато відмінків, на слух я все сприймаю, добре розумію, але писати складно».

Об 11.20 з телеекрану, доцент Київського університету імені Бориса Грінченка, Олександр Авраменко починає диктувати текст.
Зі слів завідувачки кафедри української мови та загального мовознавства Олени Пчелінцевої, загалом в університеті диктант пишуть шістдесят студентів і викладачів закладу.
«Мета – перевірити знання своєї мови, мета – відчути себе громадянином України, відчути згуртованість і єдність, адже мова один із найважливіших чинників, що нас об’єднує».

Абзац за абзацом нотує Мустафа Кулібалі з Кот д’Івуару. Українську він вивчав упродовж двох років.
«Було дуже-дуже важко, тому що швидко для іноземних студентів. Було багато слів, які я не знаю, я не знаю, що таке «сивочолі» і «нащадки».

Студентка 1-го курсу факультету комп’ютеризованих технологій машинобудування і дизайну поділилася враженнями від диктанту. Помилки є, але, сподівається, менше, ніж торік.
«Мені здається, що сьогоднішній диктант, тому що там використовувалися нововведення із нового правопису, це дуже добре, бо зараз, коли я писала, то змогла себе протренувати і оце слово з «пів-» мені хотілося по-старому написати».