Перша в Україні онлайн базу артефактів Трипільської культури

11:47, 8 лис. 2019
 
Перша в Україні онлайн базу артефактів Трипільської культури

Першу в Україні онлайн базу артефактів Трипільської культури презентували у державному історико-культурному заповідникові, що у селі Легедзине, на Черкащині. Керамічні вази, металеві наконечники, залишки фасаду житла прадавнього населення відтепер можна побачити в інтернеті. Зі слів директора заповідника Владислава Чабанюка, 500 тисяч гривень на реалізацію цього проекту спрямував Український культурний фонд, 140 тисяч гривень надійшло з обласного бюджету.

Кілька кліків на смартфоні і перед користувачами з’являється онлайн-ресурс. Розробник сайту Ігор Кондратюк розповідає, – спочатку створили макет, потім над ним працювали програмісти.
«Додаватися туди нові музеї і нові артефакти будуть. Це зверне увагу підростаючого покоління на артефакти, бо вони оживуть у тій реальності, у котрій молоді люди зараз перебувають більшу частину життя».

Світлини для сайту створив Олексій Плесков. Упродовж місяця зробив 1010 фото експонатів музею. Кожен предмет, каже, залежно від об’єму має від 3-х до 12 ракурсів.
«Всі ці предмети не схожі один на одний, складність була втому як позиціонувати їх перед камерою. Як його поставити і освітить була цікава задача».

До цього, розповідає чоловік, досвіду роботи із артефактами не мав. Заради вдалих кадрів працював і вночі.
«Щось я крутив якусь фігурку, Владислав підійшов до мене і каже, дивися їй 7 тисяч років. А це глина! Отут у мене руки і затрусилися трохи, чесно скажу. Владислав не дасть збрехати я не «коцнув» жодного артефакту».

Тестувати новий ресурс до державного історико-культурного заповідника прийшла чотирнадцятирічна Діана Квич разом із подругами. Каже, користуватися сайтом зручно.
«Незважаючи на те, скільки разів ми були у цьому музеї, круто, що придумали такий додаток. Влітку, коли проходять розкопки ти не завжди можеш потрапити у музей. У селі в усіх є інтернет, ти можеш зайти і подивитися, які нові вироби викладають».

Створити онлайн-базу трипільських артефактів планували давно, – розповідає директор закладу Владислав Чабанюк. Реалізувати ідею вдалося завдяки сприянню Українського культурного фонду, – додає він.
«Трипільська культура, ніби, така відома, всі про неї десь чули, але конкретно, якщо запитати ніхто нічого не знає. Тому виникла така ідея у моїх рідних і знайомих взятися за це і зробити такий сайт».

Частина експонатів, які можна побачити на сайті, – артефакти Борщівського обласного краєзнавчого музею, що на Тернопільщині. Також на ресурсі представлені речі, з фондів заповідника. В експозиції його музею ознайомитися з ними не можна.
«Якийсь банальний кусочок глини, якщо людина подивиться, то воно зовсім буде їй не зрозуміле, а це виявляється штукатурка трипільського житла кілька міліметрів. Тобто, у них була штукатурка 6 тисяч років тому назад, тобто з чого вона робилася, які матеріали і інструменти, тобто своїми описами ми даємо глині бути відомою».

Дізнатися більше про життя і побут трипільців можна у рубриках: кераміка, предмети з міді, знаряддя праці, зброя, поселення Трипільців, пластика, ткацтво, житлобудування, а також фото і відео архів. Нові артефакти, які знаходитимуть під час розкопок, також будуть додавати на онлайнресурс.