126 щеплень від дифтерії зробили черкащани за два останні дні

12:35, 1 лис. 2019
 
126 щеплень від дифтерії зробили черкащани за два останні дні

126 щеплень від дифтерії зробили черкащани за два останні дні у третьому центрі первинної медико-санітарної допомоги Черкас. Загалом за жовтень тут вакцинувалося 185 осіб. Про це Суспільному повідомила сімейна медсестра закладу Людмила Ковтун.

Сімейна медсестра Людмила Ковтун показує, в яких умовах у холодильнику зберігається вакцина і готує ін’єкцію проти правця-дифтерії пацієнтці.
«У холодильнику у мене є жива і нежива вакцина: полочки розділені, жива вакцина – на верхній поличці, температура тут не повинна перевищувати 8 градусів».

Пацієнтка поліклініки Галина Дугаренко розповідає, що крайній раз робила щеплення від дифтерії у 2008 році.
«Сама вирішила у зв’язку із епідемією, яка насувається. Люди похворіли, і я вирішила зробити щеплення, бо вже давно не робила. Думаю чоловіка привести».

Сімейна лікарка Леся Пивовар розповідає: після перегляду картки пацієнта на наявність щеплень, лікар робить відповідне призначення.
«Лікар оглядає картку, дивиться записи, чи були зроблені вакцинації чи ні, згідно з календарем щеплень. Вакцинацію мають проходити 6 разів у 2, 4, 6 місяців і у 6 років. Потім з 16 років і кожні 10 років доросле населення має вакцинуватися».

Леся Пивовар говорить: дифтерія небезпечна анафілактичним шоком, ускладненнями із ураженнями дихальних шляхів, серця та нирок.
«Людина, яка захворіла має у своєму організмі небезпечний токсин. Зараз дуже мало людей, які вакцинуються, 50% людей минулого року були невакциновані. Ми намагаємося заохочувати пацієнтів, розповідаємо про можливі наслідки, ускладнення невакцинованих, тому що єдиний варіант не захворіти – це вакцинуватися. Навіть 99%, які вакциновані, вони не хворіють на дифтерію».

В області випадків захворювання на дифтерію станом на сьогодні не зафіксовано, − повідомив директор департаменту охорони здоров’я Олег Стадник. За його словами у черкаських лікувальних закладах достатьо вакцини для щеплення.
«У першому центрі 646 доз, на відміну від четвертого центру, де 3104 доз. Ми завжди перерозподіляємо за необхідності».

За словами сімейної лікарки Лесі Пивовар, протипоказів до щеплення небагато: не можна його робити робити онкохворим, ВІЛ-інфікованим та дітям із застудою і температурою тіла вище 38 градусів.