Іграшки для онкохворих дітей створюють черкаські волонтерки

11:03, 28 жов. 2019
 
Іграшки для онкохворих дітей створюють черкаські волонтерки

Іграшки для онкохворих дітей створюють черкаські волонтери. В’яжуть їх по середах і суботах, коли збираються разом за чашкою чаю. Зі слів координаторки доброчинного проекту Ксенії Лози, половину віддарують пацієнтам онкодиспансеру, решту продають, а виручені гроші перераховують їхнім родинам на лікування.

Координаторка доброчинного проекту Ксенія Лоза ділиться із волонтерками новими ідеями для створення іграшок. Приклади в’язання жінки шукають в Інтернеті.

Черкащанка Наталія Козак у цій справі початківець. Гачок в руках тримає півроку. Сьогодні працює над восьминогом, каже, кілька разів доводилося розпускати нитки, бо рядки не збігалися.
«Наступний етап – це наповнення тулуба, сюди носочок в середину, потім матеріал спеціальний, щоб ущільнити тулуб, потім очі, брови рот, треба усе поступово, це кропітка робота».

Матеріали для іграшок мають бути безпечними для здоров’я дітей, – каже волонтерка Тетяна Панченко. Тому нитки обирають перевірені.
«Для хворих діточок ми використовуємо ниточки, зроблені з бавовни, гіпоалергеннє. Вони підходять для іграшок різноманітних, для таких сердечок ми використовуємо один моточок ниточок».

Шість місяців у Черкаському онкодиспансері викладала дітям мову та літературу черкащанка Галина Швець. Пригадує, емоції дітей під час лікування.
«Вона візьме таку іграшку в долоньку і буде тримати, їй буде легше переносити крапельниці. Буде веселіше від того, що може гратися ними, підіймати собі настрій».

Нині жінка зайнялася волонтерством, аби її іграшки дарували радість пацієнтам.
«Їм потрібно тепло, і відволікати від тих буднів, від того, що вони бачать кожної хвилини і кожного дня».

Підтримувати онкохворих дітей волонтери почали три роки тому, виготовляючи «Чудо-шапочки». У 2019-ому до цього доброчинного проекту додали й виготовлення іграшок, говорить координаторка проекту Ксенія Лоза.
«Ціль проекту в тому, щоб підтримати сім’ї та дітей, які знаходяться на лікуванні в онкоцентрі, щоб дітей відволікти від лікарні, від хвороби. І, дійсно, ці іграшки заряджають, вони заряджають позитивними емоціями, б вони такі яскраві дуже».

Половину зв’язаних іграшок подарують онкохворим дітям, решту виставлять на продаж, гроші віддадуть родинам на лікування.