Пенсіонер переїхав до села та облаштував на городі станцію із сонячних батарей

10:57, 25 жов. 2019
 
Пенсіонер переїхав до села та облаштував на городі станцію із сонячних батарей

Власний бізнес у 68 років. Пенсіонер із Сагунівки Костянтин Соловйов рік тому переїхав із Черкас до села та облаштував на городі станцію із сонячних батарей. Отриману енергію продає державі. За словами чоловіка, витрати за обладнання та монтаж окупляться за 5 років.

Черкащанин Костянтин Соловйов показує поле із сонячних панелей. Ідею запозичив у товариша.
«У мене мінімальна пенсія, я подумав, це ж прекрасно, зараз на пенсію прожити дуже важко і вирішив поставити станцію, щоб мені було, на що жити, я люблю подорожувати».

Говорить, що з установкою йому допомагали спеціалісти.
«Коли ми визначали, де ставити станцію, була ще зима, сонце сідало десь в цьому напрямку і перешкод ніяких не було. Коли почалося літо, то сектор сходу і заходу збільшився набагато – сонце заходить за лісом і за лісом потрапляє в тінь і загороджує, тобто я не отримую того, що може виробити станція».

Чоловік розповідає: сонячні батареї змонтували наприкінці весни. Запрацювали вони у серпні, дохід пенсіонер отримав за два місяці.
«Є така програма «Зелений тариф», за цим тарифом я продаю електроенергію за 5 гривень 60 копійок за кіловат».

Договір про надання електроенегрії Костянтин Соловйов уклав із «Черкасиоболенерго», а вже акт купівлі-продажу фіксують у «Черкасиенергозбуті». За словами фахівця цієї установи Олександра Цивіни, нині такі договори підписано із 430 домоволодіннями області.
«Більше в районах, в селах, в містах дуже небагато. На даний час за останні два місяці збільшилося на 100 договорів, тобто 100 осіб звернулося з тим, щоб укласти договір купівлі-продажу за зеленим тарифом».

Еколог Олександр Спрягайло говорить, що використання енергії сонячних батарей – це альтернативний варіант добування електричної енергії, замість спалювання органічного палива.
«Сонячні батареї дозволяють отримувати електричну енергію практично з нічого, тому що сонячне світло не вартує нічого для нас, а ми не викидаємо у навколишнє середовище негативних речовин. Сонячні панелі не можна назвати абсолютно екологічними, оскільки приходть їхній вік, і вони зістарюються, і їх потрібно міняти. Утилізація сонячних батарей – це теж не дешевий процес, їх просто викинути не бажано».

Пенсіонер Костянтин Соловйов намагається щотижня мити сонячні панелі. Говорить, що тоді їхня енергоефективність підвищується. Додає, що до зимового прибирання готується.