Гектар торфяного ґрунту тліє поблизу села Білозір’я Черкаської області

16:16, 22 жов. 2019
 
Гектар торфяного ґрунту тліє поблизу села Білозір’я Черкаської області

Гектар торфяного ґрунту тліє поблизу села Білозір’я Черкаської області. Про це розповів Суспільному начальник другого державного пожежно-рятувального загону Олександр Сіпко. Повідомлення про загорання до них надійшло 15 жовтня, додає чоловік. Всього площа тління становила 2 гектари. Половину вдалося погасити.

Зі слів Олександра Сіпка, на цій ділянці у два гектари працює 10 осіб. Серед них Андрій Хуторянський. Тут він вдруге. Хлопець розповідає, в чому складність гасіння таких пожеж.
«Горіння проводиться від метру глибини і нижче, треба водою заливати багато».

На гасіння одного квадратного метра необхідна одна тонна води, каже начальник другого державного пожежно-рятувального загону Олександр Сіпко. І додає, воду у пожежні рукави вони набирають із свердловини, яку пробили неподалік.
«Спочатку наші зусилля були направленні на гасіння пожежі, власними цистернами, вони не давали ніяких результатів, ми зробили свердловину, яка наповнює водоймище, і дає безперебійну подачу води».

Будинок Валентини Пишної розташований поряд із торфовищем, що тліє. Вона живе тут 73 роки.
«Одну ніч спати взагалі не могла і закрите все, а воно лізе в хату, і дихати немає чим це страшне, робиться туман сильний і не зрозуміло, що і таке густе, що я стою у своєму дворі, а хвіртки не видно».

Пожежники працюють позмінно, вдень та вночі. Зі слів Олександра Сіпка, причина займання – необережне поводження з вогнем.
«Я вважаю, що це людський фактор, а саме спалювання сухої рослинності, в результаті пожежа набула великих масштабів розповсюдилась по очерету».

Аби загасити іншу частину займання, а це 1 гектар, знадобиться ще тиждень, додав Олександр Сіпко.