Курси комп’ютерної грамотності для людей поважного віку стартували у Черкасах

17:25, 17 жов. 2019
 
Курси комп’ютерної грамотності для людей поважного віку стартували у Черкасах

Курси комп’ютерної грамотності для людей поважного віку стартували у Черкасах. Організував їх айтішнік Віктор Євпак. Пенсіонерів вчитимуть сплачувати за комунальні послуги онлайн,  опановувати соцмерЕжі та  користуватися іншими гаджетами. Заняття безкоштовні. На першому  побувала   Ольга Котляр.

 

Обравши вільні місця, студенти-пенсіонери готуються до заняття. Сьогоднішня тема – копіювання файлів. Віра Лободюк у минулому працівниця заводу «Хімфолокна». Сьогодні у жінки День народження, їй виповнилося 66. Попри свято, каже, пропускати першу лекцію не захотіла.

«Зараз усе потрібно і до лікаря записатися і рецепт цікавий знайти, за квартиру заплатити».

Викладає комп’ютерну грамотність айті-спеціаліст Юрій Спіжовий. Розповідає  -охочих навчатися зареєструвалася понад сотня. Їх поділять на групи по 10 осіб.

«Я створив навчальні мето дички по реєстрації власного мед кабінету, по замовленню онлайн-квитків на потяги, на мою думку це актуально, також допоможу з освоєнням додатків. Щоб можна було сплачувати комунальні послуги».

Ідея організувати такі заняття  виникла давно, - каже айтішнік Віктор Євпак. Навички здобуті тут допоможуть людям поважного віку стати самостійними і користуватися гаджетами без сторонньої допомоги.

«Світ рухається до діджіталізації, коли країна переходить більше в смартфон, більше сервісів переходять в телефон чи комп’ютер. Чомусь усі зробили собі такий стереотип, що людям літнього віку комп’ютери і телефони чужді і не зрозумілі, але ми бачимо зараз навіть по користувачам у фейсбуці це активна і сильна група людей, які потребують комп’ютерної грамотності».

Черкащанка Тетяна Бугеря працює у доброчинній організації, має досвід користування комп’ютером. Деякі функції ПК планує опанувала під час навчання.

«Наприклад по електронній пошті мені потрібно відправити великий файл або в таблицю вставити, у мене уже є конкретні запитання. Те, що зараз розповідають про роботу з флеш кою це для мене усе знайоме, я прийшла зі своєю флешкою».

Тамара Трофименко нотує слова координатора, каже вчитися ніколи не пізно.

«Хочу йти в ногу з часом, а час требує, щоб  ми все знали, технологія змінюються практично кожного дня. В першу чергу я відставляю усе і я навчаюся, і дома я все відставила і в комп’ютер».

Зі слів Юрія Спіжового  заняття організовуватимуть раз на тиждень упродовж 2-3 місяців. Студенти-пенсіонери виконуватимуть і домашні завдання.