Безкоштовні заняття з хімії та біології стартували в Черкаському національному університеті імені Богдана Хмельницького

15:08, 12 жов. 2019
 
Безкоштовні заняття з хімії та біології стартували в Черкаському національному університеті імені Богдана Хмельницького

Безкоштовні заняття з хімії та біології для учнів 10-11 класів стартували в Черкаському національному університеті імені Богдана Хмельницького. Там на базі навчально-наукового інституту природничих та аграрних наук  відсьогодні щосуботи школярі зможуть поглибити знання, попрацювати з обладнанням й підготуватися до зовнішнього незалежного оцінювання, - розповів Суспільному директор інституту Максим Гаврилюк. Як минув перший день навчання – бачила Ольга Гуржій.

 

На першому занятті із цитології викладачка інституту природничих наук Світлана Соколенко розповідає школярам як користуватися мікроскопом. Далі учні з допомогою приладу досліджують клітини крові. Десятикласниця Дарина Овечко робить це вперше. На заняття, каже прийшла, аби підготуватися до олімпіади з біології.

«Викладач нам розповів про клітини крові, про різноманість лейкоцитів, еритроцитів, будову. Це наука про нас, я дізнаюся більше про свій організм, про себе».

З допомогою світлового мікроскопу учні розглядають клітину крові, збільшену у 1600 разів, говорить доцентка кафедри клітинної біології та методики викладання біологічних дисциплін Світлана Соколенко.

«Вони взагалі в школі не бувають, їх не закупляють для шкіл. Тому дітям є можливість попрацювати з цими мікроскопами і подивитися те, чого вони не зможуть побачити у шкільному курсі біології. Окрім шкільної програми, базових знань дітки тут отримують більш ширші поняття в кожній конкретній темі».

Тимчасом у сусідній аудиторії – урок хімії. Учням показують процес очищення речовин. Для цього викладач Сергій Бондарчук обрав бензоїдну кислоту. Очищують кислоту на пристрої Каховського.

« Ми поки що так базово, більш менш в такій ігровій формі показуємо для того, щоб зацікавити і потім уже студент прийшов і ціле направлено вивчив цей метод і ним користувався».

А це -  заняття із зоології. Його проводить керівник хіміко-біологічної школи Максим Гаврилюк. Учням розповідає про будову інфузорії туфельки. Тема сьогоднішнього заняття –одноклітинні. Після короткої теорії – школярі вивчають будову одноклітинних з допомогою мікроскопів. 

«До цих занять ми залучаємо провідних наших викладачів, протягом року це будуть фактично всі наші викадачі нашого навчально-наукового інституту, який кожний по своєму профілю підбирає заняття, де він фахівець і може розповісти дітям набагато більше, ніж звичайний вчитель у школі».

Далі говорить одинадцятикласниця Даша Нарудько:

«Я взагалі не думала, що буде одразу так практика. Я думала, що в перший день нам загалом там щось розкажуть, а так щоб зразу такі експерименти – прикольно».

Зі слів Максима Гаврилюка, такі заняття для школярів викладачі інституту проводитимуть щосуботи із жовтня до квітня. Кожного разу на учнів чекатимуть заняття на три різні теми.