Стан травмованого чоловіка під час автозмагань, які відбулись у Черкасах 6 жовтня, стабільно важкий

16:24, 10 жов. 2019
 
Стан травмованого чоловіка під час автозмагань, які відбулись у Черкасах 6 жовтня, стабільно важкий

Про це повідомив Суспільному завідувач відділенням анестезіології Третьої міської лікарні Черкас Олександр Хименко. Нині друзі та знайомі родини  збирають гроші на лікування чоловіка. Його дружина повідомила - подаватиме до суду. Більше розкаже - Юлія Норовкова.

П’яту добу в реанімації  перебуває Андрій Кіхтенко.  Дружина, Ірина Вербівська, розповідає – чоловік приходить до тями і вже розмовляє. Сьогодні йому зроблять операцію на нозі.

"Він був без свідомості кілька днів, коли він прокидається, спочатку мене не впізнав. Потім на другий день відповідає на питання, але я не знаю, чи знає з ким він розмовляє чи то я чи ні".

Зі слів  завідувача відділенням реанімації Третьої міської лікарні Черкас Олександра Хименка, Андрій у стабільно тяжкому стані. Коли здоров’я чоловіка повністю відновиться – невідомо. Коментувати на камеру лікар відмовляється. Зі слів дружини Андрія, сім’я збирається позиватися до суду на організаторів змагань.

"До водія  ми ніяких претензій немаємо. Тому що він учасник змагань, все до організаторів. Мій чоловік він також брав участь у гонках раніше і був одним із орагнізаторів, я знаю, як проводяться  гонки, що потрібно  для цього  робити, яка безпека – тут її не було. Коли ми робили автоперегони – у нас були бетонні блоки, я по Україні їздила і знаю, у нас є багато свідків, які бачили, де він стояв  саме на момент аварії, він стояв разом з людьми далеко від огорожі,  він стояв там, де треба було стоять". 

Вимог, щодо організації  автомобільних змагань, дотримались повністю, пояснює  співорганізатор заходу Андрій Яроменко.Зокрема, організували перекриття руху,  перевірилистан водіїв, автівок та необхідні документи.

"Технічний комісар перевірив  те, що колеса відповідають і паски безпеки, і  наявність шолому, і наявність вогнегасників, - всі ці речі були перевірені".

Зі слів старшого інспектора відділу безпеки дорожнього руху управління патрульної поліції області Олексія Безуглого, – рішення про проведення «Тайматтак» у Черкасах міська рада ухвалювала без участі поліції, тому попередньо ділянку, де відбувались перегони, не обстежували.

"Позиція управління патрульної поліції  базується виключно на підставі  нормативно правових актів, зокрема є Закон України "Про автомобільні дороги", стаття 36, якщо автодорога використовується не за цільовим призначенням, то обов’язково треба  погоджувати це із відповідальним органом  у сфері забезпечення дорожнього руху. Відповідно до рішення  Черкаської міської ради,  на УПП в Черкаській області був покладений обов’язок забезпечувати безпеку на  вказаних відрізках, а саме з вулиці 30-років перемоги та з вулиці Руставі. Патрульна  поліція, нажаль, не уповноважена  розглядати і вирішувати  правомірність  винесення рішення черкаської міською радою, а тільки може їх виконувати."

Сергій Отрешко, начальник управління вуличної інфраструктури Черкас: "Виконавчий комітет прийняв рішення щодо перекриття руху на цій ділянці і, як того вимагає закон, прописав, щоб організатор змагань повинен узгодити з патрульною поліцією всі необхідні технічні засоби, дорожні знаки, схеми об’їзду, як того вимагають норми безпеки дорожнього руху".

Андрій Яроменко, співорганізатор змагань:" Ні стрічка ні турнікети ні навіть бетонний блок не зупинять автомобіль. Зупитини може виключно перекритий стаціонарний  автодром , адже скільки ми можемо наставити шин. Елементи безпеки, що були  організовановані  на даному заході, були сплановані так, щоб людина могла відбігти, відійти, зони вильоту були сплановані, і впринципі, на момент проходження цього інцинденту, це був вже 100 заїзд.  Тобто 100 разів до цього машини пройшли цю ділянку шляху".

Нагадаю,  6 жовтня, під час автомобільних перегонів «Тайматтак» у Черкасах, машина одного із учасників злетіла з траси та в‘їхала в людей. Троє осіб було травмовано, двоє з них від госпіталізації відмовилися. Поліція відкрила кримінальне провадження за статтею необережне тяжке тілесне ушкодження.