Мільйон сімсот тисяч гривень заборгували Черкаси аптекам за пільговий продаж інсуліну.

17:22, 9 жов. 2019
 
Мільйон сімсот тисяч гривень заборгували Черкаси аптекам за пільговий продаж інсуліну.

Мільйон сімсот тисяч гривень заборгували Черкаси аптекам за пільговий продаж інсуліну. Про це Суспільному повідомив Олег Стадник, головний медик Черкас. Із його слів, грошей держсубвенції на ці ліки вистачило до кінця серпня. Із вересня ендокринологи міських поліклінік не виписують рецепти на інсулін. Чи буде фінансування – дізнавалася Тетяна Недбайло.

Черкащанка Наталія Вовк хворіє на діабет другого типу. Жінка зараз перебуває у відділенні стаціонару Першої черкаської міської лікарні.Безкоштовно отримати інсулін жінці минулого місяця в аптеці не вдалося. Купувати довелося за власні кошти. Валентина Палаш 29 років хворіє на діабет.  З вересня безкоштовний інсулін вона не отримує. Каже: це вперше за весь період хвороби.

Зараз в ендокринологічному відділенні Першої міської лікарні на стаціонарному лікуванні – 24 діабетики, каже лікарка Олена Гончарова. Зі слів головного медика міста Олега Стадника, у Черкасах проживає 2100 діабетиків.

На початку 2019-го року місту спрямували 10 мільйонів гривень із держбюджету на забезпечення хворих інсуліном. Цих коштів вистачило до серпня. Учора, депутати Черкаської міськради на сесії звернулися до Кабміну, Верховної Ради та Мінохорони здоров’я з проханням спрямувати кошти на забезпечення інсуліном хворих. У вересні Департамент охорони здоров’я повідомив аптеки про неможливість подальших розрахунків, а медзаклади – про припинення виписки рецептів. Про це тоді на прес-конференції у Києві повідомила новообрана міністерка охорони здоров’я Зоряна Скалецька.