Черкаський аеропорт потребує 49 спеціалістів

10:15, 7 жов. 2019
 
Черкаський аеропорт потребує 49 спеціалістів

Підприємству для організації повітряних рейсів потрібні фахівці, які розуміються на авіації. Про це Суспільному розповів Іван Далібожак, директор підприємства «Аеропорт Черкаси». Нині тут працює 36 спеціалістів.  Наші кореспонденти поспілкувалися із найстаршим та наймолодшим працівниками аеропорту. Про їхні сподівання Тетяна Рева розкаже.

Рейс, що залишився донині на табло Черкаського аеропорту - один з останніх. Аеропорт, за словами його директора Івана Далібожака, не обслуговує пасажирські перевезення з 1996 року. Про ті часи, коли летовище обласного центру здійснювало щодня міжнародні авіаперевезення, розповідає Микола Сидоренко. Працювати в аеропорт чоловік прийшов 48 років тому.

" У 71 році я прийшов працювати, коли аеродром був з ґрунтовою взлітно-посадковою смугою. У 73-му році введена в експлуатацію перша штучна взлітно-посадкова смуга довжиною 600 метрів шириною 40 метрів".

За пів століття Микола Сидоренко працював у аеропорту технічним директором, головним інженером, виконувачем обов’язків директора. Чоловік каже, нині не має з ким поділитися своїм досвідом.

" На даний час проблема з кадрами. Штат у нас невеликий, і все як говориться зав’язано на оклад".

Зараз в аеропорту працює 36 осіб. Всього ж для організації рейсів у майбутньому необхідно 85 працівників, розповідає директор аеропорту Іван Далібожак.

" За кермом їжджу сам на власному авто, секретаря немає, у нас всі працюють за сумісництвом. У одного по 4-5 професій. Він там і служба перевезення і всі матеріали готує на різні фонди фінансування наприклад і виконує обов’язки інженера з охорони праці".

Премії працівники не отримували 29 років, говорить Іван Далібожак. Надія для розвитку аеропорту - завершення капітального ремонту злітно-посадкової смуги для прийому літаків міжнародних авіакомпаній, каже він.

"Ми находимся на самофінансуванні, самоокупності, але в цьому році ми маємо фінансову підтримку, але вона на період капітального ремонту. Реально робіт по капітальному ремонту було на 2 місяці, але бачите ми вже більше року затянули, бо тендер виграла організація, яка виконує інші роботи по області і недосконала організація будівельних робіт".

На повноцінну роботу аеропорту чекає і його наймолодша працівниця – диспетчерка, 23-річна Анна Шелепова. Дівчина розповідає, працювати в авіації мріяла з дитинства. Після завершення навчання в Кременчуцькому льотному коледжі приїхала до Черкас.

"Спочатку думала, що це недосяжно, потім якось виростала, розуміла, що можна, нікуди більш документи не подавала, крім авіації. Подала документи, поступила на бюджет, виучилася і щас працюю. Так, цікаво. надіюсь, що буде розвиватися аеропорт, буде більше роботи по професії, будуть літаки, буде цікаво ходить, розвиваться".

Нагадаю, ремонт злітно-посадкової смуги почався 26 липня цього року. На це з Держфонду регіонального розвитку та обласного бюджету скерували 124 мільйони гривень. Зі слів Сергія Демиденка, заступника директора Департаменту містобудування та архітектури обласної держадмістрації, замовника робіт, реконструкцію смуги  планують завершити до 31 грудня цього року. Після чого підприємство матиме змогу надавати послуги пасажирських авіаперевезень.