Третій день водії «Черкасиелектротрансу» навчають майбутніх кермувальників громадського транспорту водити тролейбуси

15:57, 3 жов. 2019
 
Третій день водії «Черкасиелектротрансу» навчають майбутніх кермувальників громадського транспорту водити тролейбуси

За словами начальника служби з безпеки дорожнього руху  Олександра Григор’єва,  вони закінчили вивчення теоретичної частини та розпочали виїзди  по території депо. Нагадаю, курси водіїв тролейбусів розпочалися у липні.  Як навчають водити тролейбуси бачила Ірина Філенко.

Це водій першого класу «Черкасиелектротрансу» Віктор Синиця. Має 17 років водійського досвіду. Сьогодні він у ролі вчителя - навчає Оксану Кольцову керувати тролейбусом: «Викручуємо-викручуємо, щоб вписаться в поворот».

Чоловік розповідає - зараз учнів вчать  маневрувати електротранспортом по депо, паркуватися на стоянці та безпечно рухатися.

Під час навчання учням доводиться самостійно вправлятися із рогами тролейбуса.

Учениця курсів водіїв тролейбуса черкащанка Оксана Кольцова розповідає, що по території депо їздити вчиться третій день: «Важко, це дуже важко.  Дуже велика машина, габарити великі, це не легкова».

Водійка-інструкторка Лідія Солдатенко має 40 років досвіду керування тролейбусом. Її учень Дмитро Мусієнко каже, що під час практики важливо враховувати отримані теоретичні знання: «Контролювати габарити, хоч і машина стара, але вона у належному робочому стані, все працює. Це була моя мрія. Розказуємо, як вмикати, як проходити стрілки. Навчальну їзду пройдемо, потім у Кропивницький вони поїдуть стажуватися».

Лідія Солдатенко говорить, що вчать учнів на 30-річних тролейбусах: «На таких тільки, тут же є запасна педалька, і є для водія, тут дуже зручні ці навчальні, але вони дуже хароші ці тролейбуси».

За словами начальника служби із безпеки дорожнього руху Олександра Григор’єва, водіння тролейбусів для учнів триватиме 52 години, потому вони складатимуть іспити.  Чоловік додає: якщо зроблять це успішно – їм запропонують роботу на підприємстві: «Зараз потреба, водіїв недостатньо. Зараз, якщо вийдуть ці 7 осіб, і влаштуються до нас на роботу, для цієї програми буде якраз достатньо».

За словами директора підприємства Петра Кучера із 12 учнів – 5 із Кропивницького. Вони поїдуть працювати у сусідній обласний центр.  Ще семеро черкащан потрапили до них за направленням: «Із центром зайнятості у нас заключений договір, ми надаємо професійне навчання для безробітних».