Черкаська художниця колекціонує вишиті сорочки

11:33, 25 вер. 2019
 
Черкаська художниця колекціонує вишиті сорочки

22 вишиті сорочки має у своєму гардеробі черкаська художниця Ольга Курська. Купувати їх жінка почала п’ять років тому. Відтоді український вишитий одяг вдягає не лише на свята. Змінювати вбрання – каже – може щодня, залежно від нагоди та настрою. Нині мріє поповнити колекцію.

Черкащанка Ольга Курська розповідає про випадок, який вплинув на захоплення вишитим одягом.
«Одного разу я потрапила на гостини до Галини Тимошенко і вона, відкриваючи шафу я побачила, що в неї висять вишиті сорочки, мабуть, 10, і мене це настільки вразило, і я подумала, Боже, ну чого в мене жодної не має, ну як це може бути?»

Першу сорочку, говорить Ольга, придбала у 2015 році в одному з магазинів Черкас. Відтоді почала збирати колекцію вишиванок. Тепер вони – частина повсякденного вбрання.
«Думаю, треба ж якісь різні, почала дивитися – різні орнаменти, різні регіони, і такі, і такі, і вже друга вишиванка в мене – з Андріївського узвозу, ручної роботи, і на домотканому полотні».

У гардеробі жінки нині 22 вишиті сорочки з різних регіонів України. У кожної – своя історія.
«А от уже третя – з цікавою історією, поїхала я в Пирогово на якусь велику ярмарку. Серед народних майстрів одна жіночка продавала прямо на галявині вишиванки, і розповіла, що її тітка працювала актрисою у театрі, померла, залишила скриню у спадок племінниці, та вирішила, що вони їй не потрібні і вирішила продати».

За словами Ольги Курської, пошили їх у 70-их роках минулого століття для вистав у сільському театрі. Говорить – має й вишиванку, якій понад 100 років. Жінка планує і надалі колекціонувати вишитий український одяг. Мріє про гуцульську сорочку, вишиванку з чорного полотна, декілька спідниць, керсетку та плахту.