Скільптури героїв, які боролися за незалежність України, створюють у Кам’янці

10:46, 17 вер. 2019
 
Скільптури героїв, які боролися за незалежність України, створюють у Кам’янці

Скільптури героїв, які у різні часи боролися за незалежність України, створюють у Кам’янці сім митців із усієї країни. Грант на втілення цього проекту місцева громада отримала від Міністерства культури у рамках програми «Малі міста – великі враження». Втілює проект Кам’янський державний історико-культурний заповідник. Який вигляд матимуть експонати та коли їх можна буде побачити – цікавилася Наталія Кулик.

У респіраторі та з електропилкою у руках. Киянин Михайло Горловий сьомий день поспіль працює над своєю скульптурою. Взяти участь у створенні алеї погодився, бо тематика по духу підходить.
«Я відгукнувся, тому що я дуже багато знаю про Холодний яр, в мене є друзі з Черкащини, скульптори. Робота важка, трудоємка і небезпечна, тому що ріжучі машинки з великими кругами, вони небезпечні, треба обережними бути».

Викарбовувати на камені скульптор вирішив жінку – героїню Дусю. Прізвища не пригадує.
«Для мене головне, що це була жінка дуже бойова, патріотична, вона давала жару і прикурить і червоним, і білогвардійцям, її боялися навіть свої хлопці, і родом вона звідси, із села тут недалеко, і взяв її як героїню».

У всіх скульпторів загальна тематика та завдання – створити образ борців за незалежність України.
Козацьку тематику обрав для себе скульптор зі столиці Кий Данилейко.
«Планується, що це буде козак Мамай, який сидить на кобзі грає, або просто козак, який грає на кобзі, оспівує події, які відбувалися».

Визначитися із образом майбутньої скульптури було складно митцю із Івано-Франківська Богдану Фреїву. Каже, глибоко історію цього краю не вивчав. У нагоді стала екскурсія стежками Холодного Яру.
«Нам зробили гарну екскурсію по Холодному Яру, ми натхнені цим, має бути Пієта, це мати, жінка, яка оплакує своїх дітей, які загинули за волю України».

Семеро скульпторів із Черкас, Золотоноші, Києва, Закарпаття та Івано-Франківська у парку Декабристів працюватимуть до 21-го вересня. Шум від свердління та стовбури пилу місцевим не заважають. Кажуть, незручності тимчасові, а витвори мистецтва – гарний спадок для нащадків.

Результатом двотижневої роботи скульпторів стане створення Скверу Героїв. Розташують його на задньому дворі історичного музею. Окрім цього, протягом фестивалю відбудуться ще декілька мистецьких заходів.

Загальна вартість проекту 750 тисяч гривень. Офіційно його відкриють 14 жовтня, до Дня захисника України. Він матиме назву “Кам’янська земля – край славетних героїв”.