У Суботові в Іллінській церкві розпочалися археологічні дослідження

14:59, 2 вер. 2019
 
У Суботові в Іллінській церкві розпочалися археологічні дослідження

У Суботові в Іллінській церкві розпочалися археологічні дослідження пустот, які зафіксував геосканер восени минулого року. Зі слів завідувача кафедри реставрації Львівської політехніки Миколи Бевза, вони можуть вказувати на ймовірне поховання Богдана Хмельницького. Дозвіл на проведення археологічних робіт надало Міністерство культури 27 серпня. Нині там проводять точні виміри місцезнаходження об’єкту.

Микола Бевз – завідувач кафедри реставрації Львівської політехніки. Його залучили до робочої групи, аби дослідити архітектуру церкви та пустоти всередині стін та підлоги, які зафіксував геолокатор восени минулого року.
«Це невеликі дослідження, для перевірки окремих аномалій, які виступають в самій будівлі від перевірки будівельних особливостей, тому що тут є зміщення окремих деталей. Тут використовується найсучасніша апаратура, частково вона є з Львівської політехніки, частково з київських інституцій і цією технікою ми вивчаємо об’єкт».

Прилад зафіксував пустоти у стінах та підлозі на глибині 6 метрів, що може свідчити про ймовірне поховання Богдана Хмельницького, розповідає благочинний Чигиринського району протоієрей Володимир Гладковський.
«То є результати того сканування, до чого хочуть, шукають як туди добратися, щоб був туди якийсь спуск. Видно оці дві точки і як на мене – це чітко контур труни».

Аби побачити чи є на місці, зафіксоване геолокатором поховання, дослідники планують зробити отвір у підлозі та запустити всередину інспекційну камеру. Для цього, каже Микола Бевз, необхідно зробити точні заміри.
«Етапи підготовчі, коли відбувається заміри – це займає більше часу, ніж сам процес свердління і перевірки камерою. Але свердління мусить бути там, де вже ти визначився всіма засобами, що є аномалія».

Зробити отвір дослідники спробували на одній зі стін храму.
«Був зроблений сюди отвір і виявлено на глибині метр, що там є не звичайна як кладка цегли, можливо це був саме захід кудись, який в подальшому закидали будівельним сміттям».

Робота археологів не вплине на проведення служби в церкві, говорить Володимир Гладковський.
«Служба безперервно. Всі дослідження вони не перешкоджають звичайному життю церкви, звичайному життю храму. Вінчання, хрестини і богослужіння – все, все відбувається».

Зі слів завідувачки відділом «Суботівський історичний музей» Надії Кукси, розвідки що відбуваються в церкві наближують до розгадки таємниці, де саме похований гетьман.
«Ми сподіваємся, що вчені зроблять певні висновки і дослідження будуть продовжені. Можливо і будуть виявлені рештки Богдана Хмельницько в нашому храмі».