Черкасець на власному подвір’ї відкопав церковні стародруки

10:53, 2 вер. 2019
 
Черкасець на власному подвір’ї відкопав церковні стародруки

Черкасець Тимофій Назаренко на власному подвір’ї відкопав церковні стародруки. Знахідці за словами Тетяни Григоренко, заступниці директора з наукової роботи до обласного краєзнавчого музею може бути чотири століття.

«Наткнулися лопатою на якийсь твердий незрозумілий предмет, поштрикали його, зрозуміли, що він має певний об’єм і вже потім витягли його назовні».

У коробці, каже Тимофій, побачив чотири старовинні книги.
«Дерев’яна коробка, обмотана, ну такою солдатською шинеллю, і перев’язана мотузками».

Знахідку чоловік відніс до краєзнавчого музею. Там, після поверхневого огляду, наукові працівники визначили, що книги – церковні стародруки ймовірно кінця сімнадцятого століття, розповідає заступниця директора з наукової роботи Тетяна Григоренко.
«Вона – вже вирізані сторінки і наклеєні на папір. Папір також старий, видно, що старий. Реставрація теж проходила дуже давно».

Написані книги церковнослов’янською мовою. На палітурці однієї зберігся підпис.
«Книга принадлежит Максиму Жилину» і датується 1890 роком цей напис».

Деякі з них у шкіряній палітурці, інші у обкладинці з фанери, обтягнутої тканиною. Найцікавішою, розповідає Тетяна Григоренко, є історія того, як і чому книги пролежали в землі майже чотири століття.
«Як вони туди потрапили ніхто не може зрозуміти. І ніхто не знатиме, звичайно, бо ніяких слідів немає. Можливо на початку 20 століття, коли була боротьба з церквами, атеїсти були ці войовничі, які руйнували церкви і хтось приховав ці книги».

Подвір’я в якому Тимофій Назаренко знайшов книги знаходяться на одному із Митницьких узвозів у Черкасах. Його, розповідає чоловік, придбав два роки тому.
«Попереднім власником була єврейська родина. Тобто тут багато цих будівель належало саме цій родині. І цей будинок був побудований дідом Ісаком для своєї онуки Лідії Ісаковни Риндіної. Вона дуже багато років тут жила, можливо це їй належали ці книги».

Тетяна Григоренко каже, книги необхідно досліджувати.
«Вони, можливо, підлягають реставрації. У нас, мабуть, таких реставраторів немає, тому що це книги, це специфічна реставрація. Я думаю вони викличуть інтерес великий у фахівців і до нас. Книги будуть зберігатися в музеї».