У приміщенні Черкаського обласного центру служби крові розпочали ремонт

16:55, 22 сер. 2019
 
У приміщенні Черкаського обласного центру служби крові розпочали ремонт

У приміщенні Черкаського обласного центру служби крові «Черкаси-Плазма» розпочали ремонт. Колишнє приміщення обласної станції переливання крові приватна фірма взяла в оренду торік у вересні. За попередніми підрахунками ремонт трьох поверхів обійдеться у 3 мільйони доларів. Це приватні кошти. Про це Суспільному розповіла директорка закладу Наталія Трофименко.

Директорка товариства «Черкаси-Плазма» Наталія Трофименко розповідає, як зміниться приміщення після ремонту. Каже, нині за добу вони обслуговують півсотні донорів. Оновлення центру крові дозволить цю кількість збільшити до 250 осіб. Зі слів жінки, усіх донорів шукають самостійно.
«У нас зараз обстеження компонентів дозволяє виявити зараження гепатитом, сифілісом і СНІДом вже на третій день після зараження».

Кількість працівників планують збільшити удвічі – до 100 осіб. Для цього шукають медичних сестер, лікарів та лаборантів. Серед нових працівників лікарка-терапевт Тетяна Каспряк. До цього вона працювала у Кам’янській центральній районній лікарні.
«Я захотіла щось у житті змінити і виклала резюме на одному із сайтів пошуку роботи. І мені зателефонували звідси і запропонували тут роботу. Я прийшла на співбесіду, подивилася, мені провели екскурсію по станції, я подивилася, зацікавилася і прийшла сюди працювати».

За словами Наталії Трофименко усі нинішні працівники центру «Черкаси-Плазма» побували на стажуванні у Сумському обласному центрі служби крові. Там подібний заклад діє 5 років. Серед них і завідувачка відділу комплектування донорських кадрів у Черкасах Любов Рижкіна.
«Я була в Сумах і бачила, який гарний заклад, дуже прекрасне там обладнання, гарні ремонти».

Послугами Черкаського центру крові обласний гематологічний центр користується цілодобово. Розповідає його завідувачка Олена Лук’янець. Каже, у середньому на рік лікувальний заклад потребує 450 літрів еритроцитів, 450 літів плазми, і тисячу літрів тромбоконцентрату.
«Для того, щоб зробити таку кількість безпечної крові, треба не менше 3 тисячі абсолютно здорових людей донорів».

Лікарка говорить: зараз проблем із пошуком потрібних компонентів крові немає.
«Зверніться до будь-якого лікаря нашого закладу, ми забули проблему забезпечення крові, ми знаємо, що протягом 24 годин на добу, будь-яку суботу, неділю, вихідні, ми будемо забезпечені будь-якою групою, будь-яким резусом».

Пацієнтка онкодиспансеру Любов Дячук тут лікується із травня цього року. Каже, що компоненти крові їй переливали 5 разів, і за цей час жодного разу не виникало із цим проблем.
«Я нічого не платила ні за кров, ні за тромбоцити, це все мені давала лікарня безкоштовно. Ні мої рідні, ні я ми не турбувалися про те, де взяти нам кров, плазму, тромбоцити, ми за це не турбувалися, за це турбувалася лікарня».

За словами Наталії Трофименко у Черкаському центрі крові планують виготовляти спеціальні препарати крові, яких бракує не лише в області, а й в Україні.
«Плазма, яку ми плануємо збирати на апаратах, це плазма заготовлена методом аферезу, її відправлятимуть на завод у Білу Церкву, перероблятися на препарати крові, тому що таких препаратів крові, як «Альбумін», «Імуноглобулін», «Біовен» зараз в Україні не вистачає».