Сьогодні останній день для митного оформлення транспортних засобів

16:57, 21 сер. 2019
 
Сьогодні останній день для митного оформлення транспортних засобів

Сьогодні останній день для митного оформлення транспортних засобів з іноземною реєстрацією. Про це Суспільному повідомив начальник митного посту «Черкаси-Південний» Черкаської Митниці Сергій Коміренко.

Власниця машини з іноземною реєстрацією черкащанка Аліна Недайвоз. Розповідає, що у сім’ї є дві автівки, одну із них розмитнили у пільговий період. Цю машину Аліна придбала для особистих потреб та роботи.
«Дана автівка була придбана за місяць до останнього періоду, банально за копійки за 750 доларів на місяць поїздити, далі у нас відтермінування на три місяці і я продовжую на ній їздити».

Жінка розповідає, що розмитнення її автівки коштуватиме 3 тисячі доларів. Пояснює, як ставиться до цього.
«Я думаю, що це має вартувати не більше, ніж до тисячі доларів. Я розумію, що це не може вартувати так, як усім хотілося, 300-500 доларів, але це має бути не більше, ніж до тисячі доларів. Немає бути прив’язки до року випуску, немає бути жодного акцизу».

За словами начальника митного посту «Черкаси-Південний» Черкаської митниці Сергія Коміренка, сьогодні жоден автовласник із іноземною реєстрацією не звернувся до митних постів.
«Тут у зоні митного контролю відсутні «євробляхи», це транспортні засоби, які ввезені громадянами для митного оформлення імпорту. В серпні на черкаській митниці було оформлено 2 автомобіля з іноземною реєстрацією, на даний час немає бажаючих здійснити оформлення таких транспортних засобів».

Додає, що із 23 лютого цього року і до сьогодні розмитнило автівки з іноземною реєстрацією 76 власників.
«Взагалі черкаською митницею протягом початку дії закону було оформлено 4 тисячі 954 транспортних засобів, з яких транспортних засобів на реєстрації було 2628, це близько 53%».

Зі слів Сергія Коміренка, пік оформлення документів на автомобіль із іноземною реєстрацією був під час пільгового періоду з 26 листопада 2018 року по 23 лютого 2019-го. Тоді свої автівки розмитнили 2550 власників. Від завтра власників нерозмитнених автівок мають штрафувати.
«Найбільший штраф за використання транспортних засобів на іноземній реєстрації, а також їх розукомплектування, передбачено 170 тисяч гривень за таке порушення».

Власниця автівки з іноземною ресєтрацією Аліна Недайвоз говорить, якщо постане питання штрафів, машиною не користуватиметься.
«Кожен із нас правгне розмитнитися, ми хочемо бути корисними для держави, наповнювати бюджет. Це не розкіш, це засіб пересування, це те, що годує родини, це те, що приносить комфорт, кожна людина по тих ставках, які в Європі, може дозволити собі автівку і повинна дозволити собі розмитнення».

Нагадаємо, закон про розмитнення авто з іноземною реєстрацією ухвалили торік у листопаді. На той час - за даними митників - на території України перебували понад 600 тисяч таких авто. До травня, за даними державної фіскальної служби, було розмитнено близько 400-от тисяч машин, тобто дві третини. У травні Верховна Рада на 90 днів відклала запровадження штрафів для власників автомобілів на іноземній реєстрації.