На Черкащині проживає внутрішньо-переміщений 64-річний священик

11:54, 19 сер. 2019
 
На Черкащині проживає внутрішньо-переміщений 64-річний священик

Чотири роки на Черкащині проживає внутрішньо-переміщений 64-річний священик Іван Катькало. Зі своєю сім’єю він переїхав із Криму на материк у 2014 році, через рік оселився на Катеринопільщині. Причиною зміни місця проживання називає гоніння за проукраїнську позицію, бо служив у церкві Київського патріархату. Зараз чоловік доглядає за пасікою та будує хату у селі Вікнине.

Священик Іван Катькало розповідає за яким принципом розставлена його пасіка. У Вікниному чоловік тримає 160 вуликів і називає це своєю улюбленою справою. За його словами, цікавитися пасікою почав із дитинства.
«Я ще в дитинстві малим брав сірникову коробочку і бігав по квіточках збирав бджіл у коробочку і казав – це в мене вулики і я буду тримали бджіл».

На запитання, що для нього важливіше – бути священиком чи пасічником, відповідає – напевно, пасічником.
Після виїзду із Криму, сім’я поїхала до Києва, а потім на запрошення родича оселилася на Черкащині. Іван Катькало розповідає, як розвивалися події після референдуму у Криму.
«Після референдуму приїхав священик із московського патріархату Севастополя, і сказав: відсьогодні ви молитеся за своїх, а я молюся за своїх».

Священик додає, що не хотів їхати на материкову частину, бо прожив у Криму 40 років та збудував там три церкви.
«Було тяжко вирушать, все майно там, люди, друзі, всі там, дуже не хотілося, але довелося виїхати, бо побили машину, руку зламали. Створоювали умови, щоб я виїхав, бо я сказав, що давайте я в церкві не буду служить, буду просто жить у Криму, а вони сказали: нє-нє, ти не будеш тут і жить».

Дружина священика Світлана Катькало допомагає чоловікові у церкві, вона є регенткою. За її словами, церква відкрита у святкові дні та в неділю, і розповідає, скільки людей її відвідує.
«Два, три, чотири, п’ять, ну найбільша кількість – 9 односельчан наших – це 9 людей. Я так думаю, що Бог нас сюди прислав, тому що тут люди не привчені до Бога, викоренила все, радянська влада, я так думаю, викоренила все».

Син Івана Катькала – теж священик і з 2015 року служить на Кіровоградщині.
«Час від часу ми приїжджаємо на храмові свята, або я їду до отця Івана, або отець Іван їде до мене, ми приїжджаємо, проводимо спільні богослужіння».

Зараз чоловіки будують хату та приміщення для обслуговування пасіки.
«Там буде два цехи: один столярний,де виготовлятиметься все для пасіки: вулики, рамки, інший – цех із викачки меду. Повністю самі його будуємо із самого початку до самого фінішу».

Священик показує, що вже триває підготовка вуликів до зими і розповідає власні спостереженя.
«Це заготовлений уже на зиму мед, частина запечатана, тобто вже все законсервували його повністю. Може бути, що рання зима, бо ж у минулому році на місяць пізніше було все».