Як батьки й діти ставляться до відміни шкільної форми

13:57, 14 сер. 2019
 
Як батьки й діти ставляться до відміни шкільної форми

За два з половиною тижні в Україні розпочнеться новий навчальний рік. 20 червня президент України Володимир Зеленський скасував указ про обов’язкову шкільну форму для учнів.

Черкащанка Олена Бикова разом із сином прийшла скуповуватися на шкільний ярмарок, що на площі 700-річчя в Черкасах.
«Придбали сорочки, придбали піджачок і штани взяли».

Пояснює, чому не підтримує рішення про скасування обов’язкової шкільної форми.
«Тому що це і дисципліна. А те, що кажуть, що всі «інкубаторські», то хай не думають. Тому що батьки думають про своїх дітей у першу чергу».

Продавчиня Світлана Ковєшнікова 15 років торгує шкільною формою. Вважає такий одяг найбільш прийнятним для учнів.
«Ми стараємося і на маленьких брати, на перший клас, і на найвищих. А також брюки такого джинсового покрою такі елегантні, без «рваночок», беруть. Дуже багато людей. Ми навіть не очікували, бо нас налякали, що законом скасували форму. Але приходять вимагають, щоб була чисто чорна форма».

Продавчиня Олена Панченко також не помітила змін у торгівлі після нововведень.
«Майже як минулого року, так і цього. Кому треба біла, бере білу. Кому треба кольорова, бере кольорову».

Віктор Кривда приїхав із села Чорнявки на ярмарок до обласного центру. До 1 Вересня готує своїх чотирьох дітей. Зі слів чоловіка, довільна шкільна форма – позитивна зміна в навчальних закладах.
«Я її не розумію ту шкільну форму. Нащо вона взагалі? Студенти чомусь не одягають, а школярів навіщо мучить? Це зайві гроші витрачати. То дитина вділася, то пери, то воно порвалося, нову купуй. А так, то в звичайній формі все одно краще».

Чи залишати шкільну форму обов’язковою для учнів буде вирішувати самостійно керівництво кожної школи, розповідає Сергій Воронов, директор Департаменту освіти й гуманітарної політики Черкас.
«Департамент не впливає на фінансово-господарський та навчальний процеси, які відбуваються в закладах загальної середньої освіти. Безпосередньо, саме ці заклади самостійно встановлюють порядок, у тому числі зовнішнього вигляду їхнього учня, які затверджені Радою даного закладу. Хоча обов’язковість шкільної форми і скасована, але вона ніде не заборонена. Саме тому, якщо в такому закладі є якісь певні правила, то дитина має дотримуватися цих правил. Або переходити в інший заклад».