10 кухарів не вистачає у дитячих садочках Черкас

17:30, 13 сер. 2019
 
10 кухарів не вистачає у дитячих садочках Черкас

10 кухарів не вистачає у дитячих садочках Черкас. Про це Суспільному повідомив директор департаменту освіти та гуманітарної політики міської ради Сергій Воронов. Наша Ірина Філенко поспілкувалася із представниками двох дошкільних дитячих закладів, де відсутні кухарі. Чому виникла потреба у персоналові та як міський департамент освіти планує її вирішувати?

Шеф-кухар дитячого садочка №91 Валентина Плювакова перелічує страви, які вона готує для вихованців. У цьому садочку жінка працює 29 років.
«Колектив мені подобається. Я звикла, тут недалеко живу».

Зараз у дитячому садочку працює двоє кухарів, ще двох позашкільний навчальний заклад шукає більше року, говорить вихователька-методистка Лариса Мотуз.
«Люди відгукувалися із біржі праці, але вони пропрацювали недовго, їм запропонували більш вагому оплату в інших місцях і вони звільнилися. Так складаються обставини зараз, що молодь хоче за свій кваліфікований труд більшу заробітну платню, тому вони шукають більш вигідні пропозиції, а у дитячому садку, на жаль, по зарплатні, кухаря, бажаю кращого».

Старша медична сестра садочка Людмила Пашенюк розповідає про вимоги до персоналу.
«Має мати якусь освіту фахову, має володіти технологією приготування страв, любити цю професію».

У дитячому садочку №10 шукають двох працівників для приготування страв 60-ьом дітям, говорить вихователька-методистка Ольга Коваленко.
«У нас працювало два кухарі, одна звільнилася і пішла на більш оплачувану роботу і працювала одна кухар. Вона звільнилася через навантаження».

Вихователька-методистка додає, що охочим пропонують соціальні гарантії, оплачувану відпустку та гнучкий графік роботи.
«Дуже багато людей дзвонять у перші дні особливо багато було дзвінків, коли стосується питання заробітної плати, звичайно, це не влаштовує людей».

За словами директора департаменту освіти та гуманітарної політики міської ради Сергія Воронова, ситуація у деяких позашкільних закладах критична, бо там зовсім відсутні кухарі та їхні помічники.
«Кухарі отримують близько 4 тисяч, мінімальну заробітну плату. Це питання загальнодержавного характеру, бо в інших місцях вона кричущіша. Муніципальними надбавками намагаємося стимулювати таких працівників, проте ці питання треба вирішувати не на міському, а на загальнодержавному рівні».