Оздоровчі заходи провели біля дуба Максима Залізняка

13:54, 8 сер. 2019
 
Оздоровчі заходи провели біля дуба Максима Залізняка

Оздоровчі заходи провели біля дуба Максима Залізняка, що у Холодному Яру на хуторі Буда. Там у ґрунт висипали 150 кілограмів крейди. Це необхідно аби понизити кислотність ґрунту, яка негативно впливає на стан дерева. Про це розповів Суспільному завідувач філією «Холодний Яр» Національного історико-культурного заповідника «Чигирин» Богдан Легоняк. З його слів, вапнують грунт біля підніжжя дуба щорічно.

Завідувач філією «Холодний Яр» Національного історико-культурного заповідника «Чигирин» Богдан Легоняк вапнує ґрунт біля дуба Максима Залізняка.
«Нещодавно ми зробили аналіз ґрунту навколо дерева і цей аналіз виявив що досить серйозно перевищена кислотність ґрунту ось тут. І для того, щоб її трохи понизити потрібно внести або вапно, або крейду. І ми придбали крейду і вносимо за рекомендаціями фахівців, які розбираються в цій справі».

Дуб доглядають працівники заповідника самостійно, власним коштом, каже Богдан Легоняк. Цього разу внесли 150 кілограмів крейди. Після того як речовина розчиниться у грунті, зроблять його повторний аналіз.
«Це і обробка дерева, і підживлення, обрізка сухих гілок, створення природнього середовища і охорона. Якщо ми побачимо, що кислотність знизилася – ми тоді зробимо один раз на рік, щоб довести її хоча-б до нормального стану».

Майже 70 років за дубом спостерігає і Іван Брусник з дружиною Зінаїдою. Чоловік народився і виріс на Хуторі Буда та мешкає поблизу тисячолітнього дерева. Каже, за переказами, Максим Залізняк відпочивав біля цього дуба за часів Коліївщини.
«Там три було дуба. Ото один пеньок лишився, а одного зрізали на школу – школу будували. Більший він був, розлогіший. Гілляки були аж сюди на край».

Дуб Максима Залізняка – видатне явище в Україні, говорить і завідувач кафедрою біології Черкаського національного університету Олександр Спрягайло.
«В Україні до 500 років доживають поодинокі дуби. То це справді унікальне явище. Однозначно потрібно звертати увагу на кислотність ґрунту, наскільки там режим сприятливий і, відповідно до результатів, розробляти комплекс заходів».

Нині шкодять дереву великий дубовий вусач та жук-олень – комахи, внесені до Червоної книги – тому, каже Богдан Легоняк, боротися з ними складно, а також грибок, що поселився на корені дуба.

Попри вплив шкідників, розповідає Богдан Легоняк, враховуючи вік дуба, його стан оцінюють як добрий. Та додає, посохлі гілки – явище закономірне.
«Для свого віку він нормально себе почуває. Однозначно старість, вік, природнє середовище».