95 років у жовтні цього року виповниться Звенигородській метеорологічній станції

11:46, 8 сер. 2019
 
95 років у жовтні цього року виповниться Звенигородській метеорологічній станції

95 років у жовтні цього року виповниться Звенигородській метеорологічній станції. За словами її начальниці, Тетяни Лисенко, станція – одна з найстаріших в області. Старшою за неї є Уманська, якій – 134 роки.

Звенигородську метерологічну станцію утворили в жовтні 1924 року в селищі Єрки, Катеринопільського району. У 1957 році метеостанцію перевели в село Озірна, Звенигородського району.

Нині тут працює 7 співробітників: 5 спостерігачів, агрометеоролог і начальниця. Щотри години працівники метеостанції записують дані стану погоди в журналі та передають до київського та обласного гідрометцентрів, говорить начальниця метеостанції Тетяна Лисенко.
«8 обов’язкових спостережень, і ми постійно ведемо спостереження за атмосферними явищами чи гроза, чи дощ, чи вітер посилився спостерігаємо за хмарами, динаміка хмар».

Зі слів техніка-метеоролога Тетяни Штельмах на станції за допомогою 8 приладів вимірюють температуру ґрунту, повітря, кількість сонячного світла, рівень радіації, кількість опадів.
«Для нас воно вже все легке, я вже, припустимо, 27 років працюю, мені воно легко все, якщо гроза, шторми, вітер сильний – це таке більш важче, і вночі важко працювати, а вдень – нічого».

Найстаріший прилад на станції – геліограф, каже Тетяни Штельмах. Завдяки спеціальній кулеподібній лінзі та паперовій стрічці, спостерігачі визначають скільки годин сонячного світла у добі.
«Зранку у нас геліограф стоїть на праву сторону, звідти сонце, о першій дня ми його перевертаємо на цю сторону і до вечора воно стоїть на цю сторону».

Метеостанція працює й для аграрного сектора. На спеціально облаштованій ділянці метеомайданчика, розташовані 2 термометри. Вони, каже агрометеоролог Юлія Мовчан, показують наземну температуру. Фахівчиня працює тут три роки.
«Я спостерігаю за рослинами, сільськогосподарськими культурами, як пшениця, ячмінь соняшник, кукурудза, дивлюсь як вони розвиваються, за фазами».

Зі слів начальниці станції Тетяни Лисенко, погодою яку формують синопкити користуються 5 районів: Звенигородський, Тальнівський, Лисянський, Катернопільський і Тполянський. Всього в області 7 метеорологічних станцій.