Черкащанин повернувся з золотою нагородою Європейських Ігор Мастерс 2019

10:42, 6 сер. 2019
 
Черкащанин повернувся з золотою нагородою Європейських Ігор Мастерс 2019

Черкащанин Володимир Іваненко повернувся з золотою нагородою Європейських Ігор Мастерс 2019. Вони проходили в італійському Туріні з 26 липня по 4 серпня під егідою Міжнародної асоціації ветеранів. Ці змагання відбуваються раз на чотири роки. Участь них українські ветерани-дзюдоїсти беруть вперше. Нині спортсмен повернувся додому та почав тренування.

Володимир Іваненко у власному гаражі облаштував для себе спортивну залу. Розповідає, спортивну кар’єру розпочав у 17 років.
«Просив штангу у свого вчителя фізкультури, щоб він дав можливість потренуватись. А він мені казав, Володимир, ти знаєш, що у твоєму віці люди вже чемпіони світу. А ти тут стараєшся. А я йому у відповідь, я теж мрію стати спортсменом. Я почав тренуватись, з’явилась можливість займатись атлетичною гімнастикою. Я залюбки це прийняв, в цього все і почалось».

Надалі Володимир почав займатись важкою атлетикою. Вступивши до закладу вищої освіти розпочав тренуватись у дзюдо та за 7 місяців виконав норматив майстра спорту, додає чоловік.
«Це було в далекому 79 році. У 83 році, я виконав норматив майстра спорту з боротьби самбо. І буквально за декілька років у нашій країни настав такий період – це називалось «курс партії на омолодження спорту». Якщо спортсмен у 24 роки немає звання майстра спорту міжнародного класу, значить його вже не викликають на збори, на змагання жодні не запрошують. Він вважається не перспективним. І нас в 26-28 років фактично вигнали зі спорту. І я знову повернувся до підвалу, до штанги і почав себе пробувати в атлетичній гімнастиці».

Володимир розповідає, після перерви виступів на професійному рівні, у 2016 році він знову почав змагатись.
«Минуло 35 років, як я закінчив боротьбу. І мій друг запросив мене на чемпіонат України по самбо, який приходив в Кароліно Бугас в 2016 році. З цього все почалось, в цьому ж році виступав на чемпіонаті світу по самбо. Став срібним призером чемпіонату Світу і вже надалі змагався на чемпіонатах Світу та Європи і по самбо і по дзюдо».

Завдяки перемозі на чемпіонаті України із дзюдо, Володимир каже, йому вдалось потрапити до національної збірної та поїхати на Європейські Ігри.
«Переді мною стояв вибір, поїхати на чемпіонат Європи чи поїхати на Європейські Ігри. Оскільки Європейські ігри проходять раз на чотири роки. Мені дуже хотілось подивитись на цей спортивний форум».

Володимир виступає у категорії 60-65 років, розповідає на Європейські Ігри не приїхали учасники його віку, тому змагався у молодшій групі. Провів 3 сутички, у яких переміг та здобув золото Європейських Ігор.
«Я так само переживав, було хвилювання та мандраж. Всі хвилювання та думки зникають, коли ти робиш перший крок на татамі. Ти тільки вийшов на килим, поклонився і все. Далі вмикається комп’ютер, котрий змушує тебе робити щось і що потрібно».

Володимир Іваненко розповідає наскільки важлива для нього нагорода Європейських Ігор.
«Ось вона остання. Ця медаль була вручена мені за перше місце. Я вигравав чемпіонати України по самбо та дзюдо в останні ветеранські роки. Але скажемо, перемогти на чемпіонаті Європи чи Світу мені не вдавалось, я був срібним призером, бронзовим на чемпіонаті Європи. А це золота нагорода. Вона іншої якості».

Нині спортсмен готується до чемпіонаті Світу з дзюдо, який відбудеться в Марокко в середині жовтня.
«Я ніколи, скажімо, не ставив собі кредо, не призначав. Я просто знаю, що якщо я сам щось не зроблю, то краще мене це ніхто не зробить, розумієте? Для себе, для родини, для роботи і для справ. Я звик все робити сам і в спортивній кар’єрі та в житті».