У черкаських парках та в середмісті починає цвісти амброзія

10:50, 31 лип. 2019
 
У черкаських парках та в середмісті починає цвісти амброзія

У черкаських парках та в середмісті починає цвісти амброзія. Зі слів головного алерголога обласної лікарні Наталії Гармаш, пилок цієї рослини може викликати негативні реакції організму: чхання, першіння в горлі, іноді приступи астми.

Тетяна Жук разом зі своїм сином щодня гуляє в парку Хіміків. Каже: де-не-де помічає тут амброзію.
«Вона через тижня два буде загрозою для дітей. Це єдиний парк, де ми вигуляємо дітей. Тим паче на Хімселищі це єдине місце. Дійсно, вона дуже страшна, якщо на неї алергія».

Валентина Ткаченко разом із чоловіком у парку вигуляє собак. Зі слів жінки, цьогоріч амброзії на території – немає.
«Амброзії я не бачу. Ми всі знаємо, що це дуже шкідлива рослина, яка і алергію викликає. Наприклад, у цьому році я жодної рослини не бачила. Вона вся викошується».

На момент зйомки, на різних ділянках парку помітили поодинокі кущі амброзії. Водночас бачили, як працівник «Дирекції парків» скошує бур’ян. Він розповів: знищують амброзію часто. Іноді не встигають, бо площа території велика.
«По дорожкам обкошую. Дивлюсь амброзію. Отам була висока. Позбивав зараз. Потом знову продовжую по дорожках обкошувати».

Керівник «Дирекції парків» Андрій Куча говорить: перед скошуванням, амброзію обробляють хімічними речовинами.
«Ми обробляємо спеціальною сумішшю. Купуємо, розбавляємо й заливаємо у відповідний оприскувач. І працівник ходить обробляє цю амброзію. Вона починає в’янути, чорніє, діє лише на амброзію. Вона є абсолютна безпечною для собак, котів чи інших тварин».

На території, за яку відповідає місто, або на безгосподарних подвір’ях амброзію скошують комунальники, каже Володимир Гусаченко, начальник відділу екології Черкаської міськради. А бур’ян біля багатоповерхових будинків, приватних помешкань та підприємств мають скошувати балансоутримувачі та власники.
«Відповідальність передбачена статтею 152 кодексу про адміністративні правопорушення як для фізичних, так і для юридичних осіб. Для приватних будинків і для садків, шкіл. Право перевірки від Черкаської міської ради управління інспектування здійснює. Воно проходить по місту».

Зі слів головного алерголога Черкаської обласної лікарні Наталії Гармаш, останнім часом збільшилася кількість людей із симптомами алергії на амброзію.