КП «ЧеркасиВодоканал» бракує працівників

11:06, 29 лип. 2019
 
КП «ЧеркасиВодоканал» бракує працівників

На комунальному підприємстві «ЧеркасиВодоканал» бракує працівників. Про це Суспільному повідомив директор установи Сергій Овчаренко. Із його слів, кадрами Водоканал недоукомплектований на 20%, а за окремими вакансіями – на 40.

Контролер Наталія Донець обходить міські помешкання та перевіряє показники лічильника. Жінка щодня може обійти сотню квартир. Каже, роботу на своїй дільниці має виконувати разом із напарницею, але вже півроку працює одна.
«Знімаємо показники фактичні. Якщо людина не встигла передати показники, значить ми підійдемо до неї додому. Працюємо з боржниками. Зараз я, на жаль, одна. Звісно, трохи важкувато. Не охоплюється в повному обсязі той об’єм робіт. Ну нічого, справляємося».

Бригада Водоканалу ремонтує зливний колектор. Дмитро Задорожний працює машиністом евакуатора. У його обов’язках: відкопувати пошкоджені або засмічені водопровідні та каналізаційні труби. Робити це потрібно так, щоб не пошкодити інші комунікації.
«При аварійних викликах, у нас не вистачає працівників. Доводиться працювати, мало не цілодобово. Тому що місто не може лишитися без води, без водовідведення».

Слюсар Геннадій Федотов прочищає труби. Із його слів, кількість аварійно-відновлювальних бригад скоротилася протягом останніх декількох років. Зараз не вистачає 5 таких бригад чисельністю по три особи.
«Раніше у нас бригада була більша – по 6 чоловік. Сьогодні – 3, четвертого дали. Людей не вистачає, хотілося б більше».

Середня заробітна плата на Водоканалі – 8300 гривень. Загалом тут працює 636 осіб. Зі слів директора «ЧеркасиВодоканалу» Сергія Овчаренка на підприємстві нині не вистачає слюсарів, монтажників, водіїв, контролерів та прибиральників. Каже: брак кадрів зумовлений рівнем зарплати.
«Основна проблема – це фінансовий стан. Із 2010 року, коли повноваження по затвердженню тарифів передали національному регуляторові, то він звичайно нас обмежує у собівартості, обмежує нас у рентабельності. І, відповідно, ми недоотримуємо фінанси, якими ми повинні забезпечити необхідний рівень заробітної плати нашим працівникам. Середня зарплата на нашому підприємстві – більше 8 тисяч, але все одно це не та зарплата по фаху, по об’ємах робіт».

За повідомленням директорки міського центру зайнятості Оксани Щербак, з початку року, потребу в кадрах мали 1035 підприємств, які шукали претендентів на 4500 вакансій. Серед них, за робітничими професіями – 2200 вакансій. Нині не вистачає електрогазозварників, мулярів, малярів, машиністів екскаваторів, трактористів, фрезувальників, токарів, операторів верстатів, водіїв.