У Смілі на Черкащині люди не можуть встановити індивідуальне опалення

13:17, 23 лип. 2019
 
У Смілі на Черкащині люди не можуть встановити індивідуальне опалення

У Смілі на Черкащині люди не можуть встановити індивідуальне опалення. Про це журналістам Суспільного розповів місцевий житель Євгеній Павлюченко. Технічні умови на від’єднання від централізованого опалення не надають у комунальному підприємстві «Смілатеплокомуненерго». Без такого дозволу люди не можуть від’єднатися від тепломережі та встановити приватне опалення.

Смілянин Євгеній Павлюченко 4 місяці не може встановити у своїй двокімнатній квартирі індивідуальне електричне опалення. У будинку, де він мешкає, 12 квартир і 6 з них, зі слів чоловіка, вже відключені від централізованого опалення і мають власний обігрів. Встигли це зробити до 2018 року.
«У нас єдиний будинок у місті, де тариф 135 гривень на квадратний метр, такого немає ніде в Україні. Ми вирішили відключитися, бо ми не можемо платити».

Євгеній Павлюченко розповідає, за минулий опалювальний сезон, за тепло родині необхідно було сплатити 17 тисяч 767 гривень.
Родина смілянки Наталії Дубінської індивідуальне опалення у своєму помешканні встановили 10 років тому.
«Котел у нас двоконурний на воду і опалення. Січень-лютий ми оплачуємо 2200-2300. Ну можемо, до 2700, а буває, як тепла зима то і двох немає».

Із проханням пояснити причину відмови надання технічних умов для відключення від централізованого опалення Євгеній Павлюченко написав колективне звернення до комунального підприємства «Смілатеплокомуненерго», Верховної та міської рад. Директор Теплокомуненерго Станіслав Голубець пояснює, будинок, не внесений до схеми теплопостачання, яку розробляла аудиторська компанія.
«Це приїхала із Києва аудиторська фірма, вивчивши все це прийшли до такого висновку. Що в схему теплопостачання треба включити певний ряд будинків на відключення».

Нині у цій схемі 45 будинків, два – в цьому сезоні виявили бажання повністю від’єднатися, додає Станіслав Голубець.
«Індивідуальне опалення, воно не зазначено ні в схемі теплопостачання ні в стратегічному плані розвитку. Законодавчо індивідуальне опалення заборонено. Можливо тільки у двох будинках – не більше. Якщо на те є наш дозвіл. Це може бути будинок, який може бути в кінці траси».

Дозволи на відключення місцеві жителі спочатку отримують у постійної міжвідомчої комісії, розповідає Ірина Зацаринна, начальниця відділу енергозбереження управління житловокомунального господарства Сміли.
«В 2019 році 1 травня набула чинності стаття №7 закон про ЖКГ, де написано, якщо на час, коли закон вступив у силу, у будинках уже 50%, то людина має право за власним бажанням відключитися. Але є закон, але немає порядку».

Нагадаємо, відключати центральне опалення сміляни розпочали у 2018-му, після того, як опалювальний сезон стартував із запізненням – 15 листопада. Подати тепло мали 23 жовтня. Єдиний теплопостачальник – підприємство «Смілатеплокомуненерго» – не мав контракту із продавцями газу через борги попередника – приватної компанії «Смілаенергоінвест». Рішення про реструктуризацію боргу і укладення договору із «Нафтогаз» депутати смілянської міськради ухвалили 23 листопада. Після цього містяни почали отримувати платіжки з подвійними тарифами.