Сьогодні останній день, коли можна подати документи на вступ

16:25, 22 лип. 2019
 
Сьогодні останній день, коли можна подати документи на вступ

Сьогодні останній день, коли абітурієнти можуть подати документи на вступ до закладів вищої освіти. Прийом електронних та паперових заяв навчальні заклади завершать о 18-й годині. Нагадаємо, цьогоріч, щоб подати документи абітурієнти мали 13 днів.

У консультаційний центр Черкаського державного технологічного університету абітурієнт Микита Філіпов прийшов з мамою, аби дізнатися про умови зарахування до навчального закладу. Заяву на вступ, розповідає абітурієнт, подав 13 липня через електронний кабінет вступника.
«10 числа було подано багато заявок і було все перевантажено, повільно. Ну ми почекали 3 дні і вже нормально подали заяви».

Подання заяв на останній день, розповідає Микита, вирішив не відкладати, оскільки давно визначився із навчальним закладом.
«Не став чекати, чим швидше подав, щоб бути першим, щоб ближче».

За час вступної кампанії на навчання за освітньо-кваліфікаційним ступенем бакалавр до університету абітурієнти подали 3 тисячі заяв, - розповідає відповідальний секретар приймальної комісії Сергій Мильніченко.
«Все було чітко, працювало, тому інтенсивність була по 300-400 заяв вдень. Перші 7 днів, потім 3 дні було таке наче затишшя і зараз абітурієнти, коли вони вже передивилися рейтингові списки, подають свої остаточні заяви і зараз збільшилася інтенсивність заяв. За сьогодні надійшло 70-80 заяв на даний момент».

Опрацьовує електронні заяви абітурієнтів Геннадій Калейніков. З його слів, цьогоріч подати документи абітурієнти мали змогу вчасно. Електронна система збоїв не давала.
«Більшість абітурієнтів вже подало, але є ще вступники, які до останнього чекають – мабуть у них невеликі конкурсні бали і вони намагаються максимально використати можливості, щоб вступити на бюджет».

Зі слів Сергія Мильніченка, прийом заяв завершать сьогодні о 18-й, опісля навчальні заклади матимуть 3 дні, щоб опрацювати документи.
«Є лист Міністерства, який в принципі дозволяє вступникам, якщо були якісь затримки – до 19 години ще ми будемо працювати з заявами, після цього ми вже заяви не опрацьовуємо, вони не повинні поступати в систему з пріоритетами. На контракт ще можлива подача».

У консультаційному центрі Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького теж немає абітурієнтів. У підрозділах приймальних комісій навчально-наукових інститутів закладу їх теж нема. Секретарка приймальної комісії психологічного факультету Оксана Біла говорить.
«На сьогоднішній день у нас 488 заяв, і з них і електронні заяви і ті заяви, які подавалися в паперовому вигляді – пільговики мали на це право. Якихось особливих піків не було. Більш-менш рівномірно, дякувати всім, подавалися заяви».

Активно подавали заяви на навчання і консультувалися абітурієнти кілька днів, - додає Оксана Біла.
«І тут допомагали тим, хто має право подавати в електронному варіанті (були в нас такі пільгові категорії), і брали за руку реально, в прямому сенсі цього слова і проводили до кабінету, де фахівці допомагали це зробити в електронному варіанті».

До Черкаського національного університету вступники подали 7 тисяч заяв, навчатися за бюджетною формою тут зможуть півтисячі абітурієнтів, - розповідає ректор Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького Олександр Черевко.
«26 числа ми будемо знати дані по широкому конкурсі, загальним правилам, де студенти подають 7 заяв і де виставляють свої пріоритети і там ми вже реально побачимо з якими пріоритетами, хто прийшов і хто залишається у нашому університеті по державним місцям».